Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ulkomailla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat sopia aviovarallisuusjärjestelmänsä ulottuvuudesta tekemällä avioehdon. Puolisot voivat avioehdossa määrätä, että avio-oikeutta ei ole sellaiseen omaisuuteen, joka jommallakummalla heistä sopimuksen tekemisen hetkellä on tai jonka hän myöhemmin saa. Avioehdon määräykset tulevat ajankohtaisiksi ositustilanteessa avioeron tai aviopuolison kuoleman johdosta. Avioehtosopimuksessa olevien määräysten pätevyys arvioidaan sen valtion lain mukaan, jota on sovellettava avioliiton varallisuussuhteisiin osituksen tullessa ajankohtaiseksi. Avioliiton varallisuussuhteisiin ja siten avioehtosopimukseen sovelletaan sen valtion lakia, johon kummallekin puolisolle on muodostunut kotipaikka avioliiton solmimisen jälkeen. Jos puolisoiden kotipaikka on myöhemmin siirtynyt toiseen valtioon, sovelletaan sen valtion lakia, jos puolisot ovat asuneet siellä vähintään viisi vuotta. Kyseisen valtion lakia sovelletaan kuitenkin välittömästi kotipaikan saamisesta alkaen, jos puolisoilla on aiemmin avioliiton aikana ollut siinä valtiossa kotipaikka tai jos kumpikin on sen valtion kansalainen. Puolisot voivat myös tehdä sopimuksen avioliittovarallisuuteensa sovellettavasta laista. Täksi niin sanotuksi aviovarallisuustatuutiksi voidaan valita sen maan laki, missä toisella tai kummallakin puolisolla on kotipaikka tai jonka kansalainen puoliso on sopimusta tehtäessä. Jos toisen tai kummankin puolison kotipaikka on avioliiton aikana siirtynyt toiseen valtioon, sovellettavaksi voidaan määrätä myös sen valtion laki, missä kummallakin puolisolla oli viimeksi kotipaikka. Sopimus on tehtävä kirjallisena ja se on rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastoon.

Jos puolisot ovat tehneet ulkomailla asuessaan avioehdon ja muuttaneet myöhemmin Suomeen, jossa ositus sitten tulee ajankohtaisesti, ulkomailla tehtyyn avioehtoon sovelletaan Suomen lakia. Jos puolisot muuttavat Suomeen, ulkomailla tehty avioehto täytyy rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon, jotta se olisi täällä pätevä velkojia kohtaan. Puolisoiden keskinäisissä suhteissa rekisteröimätönkin avioehto on pätevä. On huomattava, että joissain maissa avioehtosopimukseen voidaan liittää myös ehtoja, joita ei Suomessa avioehtoon ole lain mukaan mahdollista liittää. Myös avioehdon muotovaatimukset voivat vaihdella maittain. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]