Minilex - Lakipuhelin

Avioehto tasinko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton myötä. Pääsäännön mukaan puolisoilla on avio-oikeus kaikkeen toisen puolison omaisuuteen. Tällöin avioliiton päättyessä tehtävässä omaisuuden osituksessa puolisoiden varallisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan. Enemmän varallisuutta omistavan puolison on maksettava tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle sen verran, että puolisot saavat yhtä paljon omaisuutta. 

Aviopuolisot voivat määrätä avio-oikeuden laajuudesta liitossaan avioehdolla.  Avioehdolla voidaan määrätä avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain, sekä yksi- tai molemminpuolisesti. Avioehdon sisältö vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan avioliiton purkauduttua.  Jos avioehto on avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, avioliiton päättyessä tulee kyseeseen omaisuuden erottelu.  Omaisuuden erottelussa puolisoiden varallisuus erotetaan toisistaan, jolloin kumpikin puoliso saa itselleen kuuluvan omaisuutensa.  Jos avioehto on avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, ei tasinkoa makseta ollenkaan. 

Mikäli avioehdolla on vain rajoitettu avio-oikeutta, tulee tehtäväksi sekä omaisuuden ositus, että omaisuuden erottelu.  Avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta enemmän omistava puoliso maksaa tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle sen verran, että puolisot saavat yhtä paljon avio-oikeuden alaista omaisuutta.  Avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattua omaisuutta ei oteta huomioon, eikä siitä makseta tasinkoa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Avioliiton päättyessä puolison kuolemaan, tähän sääntöön on kuitenkin poikkeus. Jos avioehdolla ei ole suljettu täysin pois avio-oikeutta ja lesken olisi näin ollen maksettava tasinkoa, jotta osuudet olisivat yhtä suuret, on lesken omaisuutta suojeltu. Lesken ei tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle.

Tasingonmaksaja saa itse päättää, mitä omaisuutta tasinkona luovuttaa. Se voikin olla rahasuoritus tai arvoa vastaavan muun omaisuuden, kuten osakkeiden luovutus. Tasinko-oikeutta voidaan rajata myöskin testamentin tai lahjakirjan säännöksessä. Tietty omaisuus voidaan suojata siirtymästä suvusta toiseen määräämällä, että testamentin osakas tai lahjansaaja ei ole oikeutettu kyseiseen omaisuuteen.

Vinkit

- Tasingonmaksaja saa valita, mitä omaisuutta luovuttaa

- Lesken ei tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle

- Täysin poissulkevalla avioehtosopimuksella voi välttyä tasingonmaksuvelvollisuudesta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa