Minilex - Lakipuhelin

Avioehto tasinko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton myötä. Pääsäännön mukaan puolisoilla on avio-oikeus kaikkeen toisen puolison omaisuuteen. Tällöin avioliiton päättyessä tehtävässä omaisuuden osituksessa puolisoiden varallisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan. Enemmän varallisuutta omistavan puolison on maksettava tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle sen verran, että puolisot saavat yhtä paljon omaisuutta. 

Aviopuolisot voivat määrätä avio-oikeuden laajuudesta liitossaan avioehdolla.  Avioehdolla voidaan määrätä avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain, sekä yksi- tai molemminpuolisesti. Avioehdon sisältö vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan avioliiton purkauduttua.  Jos avioehto on avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, avioliiton päättyessä tulee kyseeseen omaisuuden erottelu.  Omaisuuden erottelussa puolisoiden varallisuus erotetaan toisistaan, jolloin kumpikin puoliso saa itselleen kuuluvan omaisuutensa.  Jos avioehto on avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, ei tasinkoa makseta ollenkaan. 

Mikäli avioehdolla on vain rajoitettu avio-oikeutta, tulee tehtäväksi sekä omaisuuden ositus, että omaisuuden erottelu.  Avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta enemmän omistava puoliso maksaa tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle sen verran, että puolisot saavat yhtä paljon avio-oikeuden alaista omaisuutta.  Avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattua omaisuutta ei oteta huomioon, eikä siitä makseta tasinkoa.

Avioliiton päättyessä puolison kuolemaan, tähän sääntöön on kuitenkin poikkeus. Jos avioehdolla ei ole suljettu täysin pois avio-oikeutta ja lesken olisi näin ollen maksettava tasinkoa, jotta osuudet olisivat yhtä suuret, on lesken omaisuutta suojeltu. Lesken ei tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle.

Tasingonmaksaja saa itse päättää, mitä omaisuutta tasinkona luovuttaa. Se voikin olla rahasuoritus tai arvoa vastaavan muun omaisuuden, kuten osakkeiden luovutus. Tasinko-oikeutta voidaan rajata myöskin testamentin tai lahjakirjan säännöksessä. Tietty omaisuus voidaan suojata siirtymästä suvusta toiseen määräämällä, että testamentin osakas tai lahjansaaja ei ole oikeutettu kyseiseen omaisuuteen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Tasingonmaksaja saa valita, mitä omaisuutta luovuttaa

- Lesken ei tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle

- Täysin poissulkevalla avioehtosopimuksella voi välttyä tasingonmaksuvelvollisuudesta

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]