Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja omaisuuden erottelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omaisuuden erottelu toimitetaan, jos puolisot ovat sulkeneet avio-oikeuden pois avioehtosopimuksella eli avioehdolla. Omaisuuden erottelulla tarkoitetaan sitä, että puolisoiden varallisuus erotetaan toisistaan, jolloin kumpikin saa itselleen kuuluvan omaisuutensa. Jos avioehto koskee vain osaa puolisoiden omaisuudesta, toimitetaan sekä omaisuuden erottelu että ositus. Tällöin avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan eli jaetaan, ja avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus erotellaan omistajilleen. Omaisuuden erottelu voidaan toimittaa, jos on olemassa erotteluperuste. Erotteluperuste on avioliiton purkautuminen joko toisen puolison kuolemaan tai avioeron vireille tulemiseen.

Omaisuuden erottelussa puolisot pitävät siis kukin oman omaisuutensa. Nimiperiaatteen mukaan omaisuus kuuluu sille puolisolle, jonka nimiin se on hankittu. Oikeuskäytännössä on katsottu esimerkiksi, että mikäli puoliso on hankkinut omaisuutta avioliiton aikana omiin nimiinsä eikä voida näyttää, että hän samalla on toiminut toisen puolison lukuun, häntä pidetään yksin omistajana. Myöskään pelkkä osallistuminen hankinnan rahoittamiseen ei sellaisenaan riitä kumoamaan omistajaolettamaa. Nimiperiaatteesta on kuitenkin mahdollista poiketa: vaikka omaisuus olisi hankittu yksin toisen puolison nimiin, voidaan se katsoa yhteiseksi, jos puolisoilla on ollut tarkoitus hankkia se yhteiseksi.

Erotilanteessa, jossa puolisot ovat asuneet yhteisessä taloudessa, voi olla hankalaa erotella irtainta omaisuutta omistuksen perusteella, koska omaisuuden omistaja ei ole välttämättä selvillä. Irtaimisto voi olla yhteisesti ostettu tai sen omistajasta on muuta epäselvyyttä tai erimielisyyttä. Omaisuuden ostanut ei välttämättä pysty enää todistamaan, että on oikea omistaja.

Avioliittolaissa säädetään aviopuolisoiden irtaimistosta epäselvissä tilanteissa. Jos puolisoiden omaisuutta eroteltaessa jonkin irtaimen esineen suhteen ei käy olosuhteista selville eikä myöskään voida näyttää, kummalle puolisolle omaisuus kuuluu tai että se on yhteistä omaisuutta, on puolisoiden katsottava saaneen sen yhteisesti yhtäläisin oikeuksin. Esimerkiksi olosuhteisiin voidaan vedota siten, että omaisuus on puolison vanhemmiltaan saama perintö tai lahja taikka että se on hankittu puolison harrastusta varten.

Puolisot voivat tehdä omaisuuden erottelun keskenään sopimuserotteluna. Omaisuuden erottelua varten voidaan myös määrätä pesänjakaja, jolloin erottelu tehdään toimituserotteluna. Sopimuserottelussa osapuolten on allekirjoitettava erotteluasiakirja, jonka on kahden esteettömän henkilön todistettava oikeaksi. Jos erottelu tehdään toimituserotteluna, pesänjakaja allekirjoittaa erotteluasiakirjan yksin.

Avioehtoon ja omaisuuden erotteluun liittyen voit kysyä lisää soittamalla lakipuhelimeemme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]