Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja taloudellinen turvallisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittoa koskevan lainsäädännön eräänä keskeisenä tarkoituksena on ollut puolisoiden taloudellisen turvallisuuden takaaminen erityisesti tilanteissa, joissa toinen puoliso kuolee tai avioliitto päättyy avioeroon. Suoraan laista seuraa nimittäin, että näissä tilanteissa puolisoiden yhteenlaskettu omaisuus jaetaan tasan. Puolisoilla on ns. avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Enemmän omistava puoliso suorittaa tasinkoa vähemmän omistavalle, jolloin saavutetaan tasajako. Näin ollen heikommassa asemassa oleva puoliso ei jää tyhjän päälle. Avioehtosopimuksella puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen voidaan kuitenkin poistaa kokonaan tai osittain.

Nykyaikana ehkä vähemmän ajatellaan, että toinen puoliso on vaarassa joutua heikkoon asemaan avioliiton päättymisen jälkeen. Entisaikaan mentiin usein nuorempana naimisiin ja toinen puoliso jäi kotiin hoitamaan lapsia sekä taloutta. Tässä tilanteessa toisella puolisolla ei välttämättä ollut erityisesti omaa omaisuutta ja tuloja, ja avioliiton tuomalla taloudellisella turvallisuudella oli korostunut merkitys. Nykyään molemmat puolisot usein ovat työelämässä ja heille on myös kertynyt omaa omaisuutta jo ennen avioliittoa. Tällöin avioehtosopimus saattaa tuntua mielekkäältä vaihtoehdolta. On toki nykyäänkin mahdollista, että toinen puoliso esimerkiksi jää kotiin hoitamaan lapsia. Tällöin avioehto voi johtaa ongelmallisiin tilanteisiin avioliiton purkautuessa.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Avioehdolla voidaan rajata avio-oikeuden ulkopuolelle kaikki tai vain tietty omaisuus, esimerkiksi jokin kiinteistö. Itsestään selvää on, että mikäli avioehtosopimus solmitaan, ei kannata tulla taloudellisesti riippuvaiseksi puolisostaan. Näin etenkin, jos kyseessä on avio-oikeuden kokonaan poistava avioehtosopimus. Tällöin avioerotilanteessa puolisot ottavat vain oman omaisuutensa mukanaan, ja toisen puolison kuollessa perilliset saavat kuolleen puolison omaisuuden.

Tärkeä poikkeus pääsäännöstä on kuitenkin mahdollisuus avioehdon sovitteluun. Ei nimittäin ole katsottu hyväksyttäväksi, että täysin kohtuuttomia tilanteita pääsisi syntymään. Näitä tilanteita arvioidaan tapauskohtaisesti kokonaisuus huomioiden. Pitkän avioliiton jälkeen kotona ollut puoliso on usein avustanut työssäkäyvää puolisoaan monin tavoin. Jos tällaisissa ja vastaavissa tilanteissa puoliso jäisi täysin tyhjän päälle, avioehdon kohtuullistaminen on mahdollista. On kuitenkin otettava huomioon, että avioehtosopimuksen sitovuutta ei ole tarkoitus kovin helposti syrjäyttää. Puolisoilla on kuitenkin aina oikeus itse sopia avioehtosopimuksen noudattamisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa