Minilex - Lakipuhelin

Avioehdon laatiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeus tarkoittaa puolisoiden oikeutta toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä joko toisen puolison kuolemaan tai avioeroon. Lähtökohtana on puolisoiden oikeus toistensa omaisuuteen. Puolisot voivat kuitenkin avioehtosopimuksen avulla muuttaa tätä olettamaa haluamallaan tavalla. Avioehtosopimus voidaan laatia ennen avioliittoa tai sen aikana, mutta ei enää sitten kun avioero on saatettu vireille tai toinen puolisoista kuolee.

Avioehtosopimuksessa voidaan sulkea avio-oikeus kokonaan pois puolisoiden väliltä tai vain osittain. Avio-oikeus voidaan esimerkiksi määrätä koskemaan vain puolison ennen avioliittoa saamaa tai ansaittua omaisuutta. Avioehtosopimus voidaan solmia myös yksipuoliseksi, eli toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen. Avioehdossa puolisot voivat myös sopia lain sallimissa rajoissa, minkä valtion lakia sovelletaan puolisoiden aviovarallisuussuhteisiin. Avioehtosopimukseen on mahdollista myös liittää ehto, jonka mukaan avio-oikeus suljetaan pois vain siinä tapauksessa, että avioliitto purkautuu avioeron johdosta. Toisaalta avioehtosopimuksella voidaan myös palauttaa avio-oikeus kummankin omaisuuteen.

Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti. Jos puoliso tai kihlakumppani vajaavaltaisuuden tai toimintakelpoisuuden rajoittamisen vuoksi ei ole oikeutettu itse tekemään avioehtosopimusta, hänen on hankittava siihen edunvalvojansa kirjallinen hyväksyminen. Esimerkiksi alaikäinen kihlakumppani ei voi solmia avioehtosopimusta ilman edunvalvojan myötävaikutusta.

Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastoon. Rekisteröinnin voi suorittaa kumpi puolisoista tahansa. Jos avioehto viedään virastoon ennen avioliiton solmimista, sitä ei vielä rekisteröidä, vaan se tapahtuu vasta vihkimisen jälkeen. Avioehtosopimus ei kuitenkaan tule voimaan, jos se jätetään rekisteröitäväksi vasta avioeroprosessin aikana tai sen jälkeen, kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuoleman tai avioeron johdosta.

Avioehtosopimus on määrämuotoinen sopimus ja sen laatimisessa on suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen. Jotta avioehtosopimus olisi pätevä, sen tulee olla päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Viraston tehtävänä ei ole tutkia sopimuksen lain mukaisuutta siinä vaiheessa, kun sopimus sinne rekisteröidään. Avioehdon laatimiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä lakimiehiimme. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehtosopimusta voidaan muuttaa laatimalla uusi avioehtosopimus, joka on voimaan tullakseen myös rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastoon ennen kuin avioliitto on purkautunut toisen puolison kuolemaan tai ennen kuin avioeroasia on tullut vireille.

-Avioehtosopimukseen voidaan myös pätevällä tavalla liittää ilmoitus puolison toiselle puolisolle antamasta lahjasta, eli lahjailmoitus.

Varoitukset

-Avioehto-asiakirjan tekstistä vastannut puoliso ei voi vedota edukseen epäselvään sopimusehtoon, vaan sen tulkintatilanteessa on otettava myös toisen puolison oikeudet huomioon.

-Avioehdon kohtuullistamista ei ole mahdollista vaatia avioliiton aikana erillisessä oikeudenkäynnissä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]