Minilex - Lakipuhelin

Aviopuolisoiden omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyinen aviovarallisuusjärjestelmä rakentuu omaisuuden erillisyyden ja velkojen erillisyyden varaan. Kumpikin puolisoista omistaa näin ollen itse oman omaisuutensa ja vastaa omista veloistaan kuten normaalistikin ennen avioliiton solmimista. Myös omaisuus, jonka puoliso on saanut avioliiton aikana esimerkiksi perintönä, lahjana tai testamenttimääräyksellä, on hänen ja vain hänen omaisuuttaan.

Omaisuuden erillisyyden periaatteen ehdottomuutta rajoittaa kuitenkin avioliittolain mukainen avio-oikeussäännöstö. Avio-oikeuden avulla päästään käsiksi puolisoiden välisiin varallisuuseroihin. Kun avioliitto myöhemmin purkautuu avioeron tai kuoleman johdosta puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö jaetaan puolisoiden kesken tasan. Puolisot voivat kuitenkin poiketa avio-oikeussäännöksestä keskinäisellä avioehtosopimuksella.

Luonnollista on, että puolisot hankkivat avioliiton aikana myös yhteistä omaisuutta. Yleisesti esimerkiksi kotina käytetty asunto hankitaan yhdessä. Omistuskysymykset ratkaistaan puolisoiden välillä nimiperiaatteen avulla. Näin ollen omaisuus kuuluu sille, kenen nimi on merkitty esimerkiksi asunto-osakeyhtiön kauppakirjaan. Mikäli siis molempien puolisoiden nimet ovat sisällytetty kauppakirjaan, ovat he molemmat asunnon omistajia kauppakirjasta ilmenevien omistusosuuksien suhteessa. Nimiperiaate ei ole kuitenkaan ehdoton. Jos omistaja määriteltäisiin pelkästään nimiperiaatteen avulla, voisi lopputulos olla toisen puolison kannalta epäoikeudenmukainen. Sen vuoksi nimiperiaatetta on lievennetty niin sanotulla fidusiaari- eli luottamusperiaatteella. Sen mukaan toisen aviopuolison nimiin hankittua omaisuutta voidaan pitää yhteisenä omaisuutena, jos pystytään näyttämään, että omaisuus on tarkoitettu hankkia yhteiseksi. Selvityksenä yhteisomistuksesta voivat esimerkiksi olla otettu laina tai muu rahoitusjärjestely. Puoliso voi myös osoittaa, että hänen tililtään on otettu rahat omaisuuden ostamiseksi.

Mikäli ei voida osoittaa, että yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ja siihen käytettyjä varoja ei olla käytetty yhdessä, on asunnon omistajalla tiettyjä rajoitteita asunnon myyntiin liittyvissä tilanteissa. Puoliso ei voi näin ollen myydä tai luovuttaa puolisoiden asuntoa tai asuntoirtaimistoa ilman toisen puolison suostumusta. Tarkoituksena on turvata perheen asunto ja siihen kuuluva irtaimisto myös silloin, kun asunto on ainoastaan toisen puolison omaisuutta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]