Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja tuotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton solmiminen johtaa siihen, että puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Avio-oikeuden merkitys tulee ajankohtaiseksi, kun avioliitto purkautuu. Avioehtosopimuksella puolisot voivat perustaa tai poistaa avio-oikeuden tai rajoittaa sitä. Avio-oikeuden piiriin kuuluvat lähtökohtaisesti puolisoiden ennen avioliittoa sekä sen aikana ansaittu omaisuus, lahjat, perinnöt sekä niistä syntynyt tuotto.

Avioehtosopimuksella voidaan määrätä, että kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen tai että vain osa omaisuudesta jää avio-oikeuden ulkopuolelle. Ehdoton pääsääntö on, että vaikka jokin omaisuuserä ei kuuluisikaan avioehtosopimuksen mukaan avio-oikeuden piiriin, on siitä omaisuudesta syntynyt tuotto kuitenkin avio-oikeuden alaista. Mikäli puolisot haluavat poistaa avio-oikeuden myös tuottoon, on siitä erikseen nimenomaisesti mainittava avioehtosopimuksessa. Kuitenkin, jos avioehtosopimus on totaalinen, eli avio-oikeuden täysin poissulkeva, on katsottu oletuksen olevan päinvastainen. Koska totaalinen avioehtosopimus poistaa koko omaisuuden, myös tulevaisuudessa saadun omaisuuden, avio-oikeuden ulkopuolelle, on luonnollista katsoa myös tuoton kuuluvan avioehtosopimuksen alaan. Avioehtosopimusta laadittaessa osapuolten kannattaa erikseen miettiä, että haluavatko he tuoton kuuluvan avio-oikeuden alaan vai ei.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Mikäli asiasta herää kysymyksiä, lakimiehemme auttavat mielellään. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa