Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja asunto

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Avioehto tarkoittaa puolisoiden avio-oikeuden poissulkevaa sopimusta. Avio-oikeus, eli puolisoiden oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä, voidaan poistaa avioehdolla kokonaan tai osittain. Osittain avio-oikeuden poissulkeva sopimus voi koskea esimerkiksi toisen puolison omistamaa asuntoa. Täydellinen avioehto sulkee sen sijaan kokonaan pois puolisoiden oikeuden kaikkeen toistensa omaisuuteen.   

Jos aviopuolisot hakevat avioeroa, ei yhteisen omaisuuden säästöä laskettaessa huomioida avioehdon alaista asuntoa. Näin ollen toiselle puolisolle ei osituksessa synny oikeutta kyseiseen asuntoon. Kaikki muu omaisuus, jota ei ole mainittu avioehdossa, lasketaan mukaan yhteiseen omaisuuteen, joka myöhemmin jaetaan tasan kahteen osaan.

Ositus on toimitettava myös silloin, kun avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan. Myös tässä osituksessa avioehdon alainen asunto jätetään yksin toisen puolison omaisuudeksi. On kuitenkin huomattava, että asuntoa koskeva avioehto ei voi rajoittaa lesken oikeutta jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon. Tämä lesken oikeus voi siis syntyä siitä huolimatta, että asunto on yksin kuolleen puolison omistuksessa ja lesken avio-oikeus asuntoa kohtaan on vielä poistettu avioehdolla.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä, mikäli kaipaa neuvoa osittaisen tai täydellisen avioehdon laatimisessa tai tulkinnassa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa