Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehto tarkoittaa puolisoiden avio-oikeuden poissulkevaa sopimusta. Avio-oikeus, eli puolisoiden oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä, voidaan poistaa avioehdolla kokonaan tai osittain. Osittain avio-oikeuden poissulkeva sopimus voi koskea esimerkiksi toisen puolison omistamaa asuntoa. Täydellinen avioehto sulkee sen sijaan kokonaan pois puolisoiden oikeuden kaikkeen toistensa omaisuuteen.   

Jos aviopuolisot hakevat avioeroa, ei yhteisen omaisuuden säästöä laskettaessa huomioida avioehdon alaista asuntoa. Näin ollen toiselle puolisolle ei osituksessa synny oikeutta kyseiseen asuntoon. Kaikki muu omaisuus, jota ei ole mainittu avioehdossa, lasketaan mukaan yhteiseen omaisuuteen, joka myöhemmin jaetaan tasan kahteen osaan.

Ositus on toimitettava myös silloin, kun avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan. Myös tässä osituksessa avioehdon alainen asunto jätetään yksin toisen puolison omaisuudeksi. On kuitenkin huomattava, että asuntoa koskeva avioehto ei voi rajoittaa lesken oikeutta jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon. Tämä lesken oikeus voi siis syntyä siitä huolimatta, että asunto on yksin kuolleen puolison omistuksessa ja lesken avio-oikeus asuntoa kohtaan on vielä poistettu avioehdolla.

Lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä, mikäli kaipaa neuvoa osittaisen tai täydellisen avioehdon laatimisessa tai tulkinnassa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]