- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Laissa on tyhjentävästi määritelty, millaisia ehtoja avioehtosopimuksessa voi olla. Lain mukaan avioehtosopimuksessa voidaan ensinnäkin määrätä, että puolisoilla ei ole avio-oikeutta omaisuuteen, joka jommallakummalla puolisoilla on tai jonka hän myöhemmin saa. Lisäksi voidaan sopia siitä, että puolisolla on avio-oikeus omaisuuteen, johon hänellä aikaisemmin tehdyn avioehtosopimuksen perusteella ei olisi sellaista oikeutta. Laissa painotetaan, että sopimuksella ei saa tehdä muita kuin edellä mainittuja poikkeuksia puolisoiden lain mukaan määräytyviin omistussuhteisiin.
Asumisoikeudesta on kuitenkin mahdollista määrätä testamentilla, jolloin kyseessä on ns. hallintaoikeustestamentti. Testamentilla on siis mahdollista määrätä, että esimerkiksi avopuolisolla on elinikäinen hallintaoikeus asuntoon, vaikka omistusoikeus siirtyisikin toiselle.
Laissa on lisäksi erillinen säännös aviolesken hallintaoikeudesta. Ensinnäkin perintökaaren mukaan eloonjäänyt puoliso saa lähtökohtaisesti pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista muuta johdu. Vaikka rintaperillinen esittäisi jakovaatimuksen tai omaisuus olisi testamentattu jollekin toiselle, eloonjäänyt puoliso saa kuitenkin pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon. Lisäksi yhteisessä kodissa oleva tavanmukainen asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan. Tätä lesken asumisoikeutta ei voi avioehdolla sulkea pois. Ainoa poikkeus lesken asumisoikeuteen on tilanne, jossa toinen kodiksi sopiva asunto sisältyy eloonjääneen puolison varallisuuteen. On kuitenkin huomattava, että asumisoikeussäännöksiä sovelletaan vain avioliitossa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.