Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus ja omistusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeudella tarkoitetaan puolison oikeutta saada puolet toisen puolison omaisuudesta avioliiton päättyessä. Avio-oikeus ei ole omistusoikeus eikä myöskään mikään sellainen oikeus, johon puoliso voisi vedota avioliiton kestäessä. Avio-oikeuden merkitys tulee siten esiin vasta, kun avioerohakemus on tehty tai avioliitto on päättynyt toisen puolison kuoleman johdosta. Koska avio-oikeus kohdistuu toisen puolison omistamaan omaisuuteen, puolisolla ei voi olla avio-oikeutta omaisuuteen, jonka hän omistaa. Jos puolisot omistavat jonkin omaisuuden yhdessä, kummankin avio-oikeus kohdistuu vain siihen osaan omaisuutta, jota he eivät omista. Jos siis puolisot esimerkiksi omistavat puoliksi perheen kodin, kummallakin puolisolla on avio-oikeus vain 50 prosenttiin kodista. Toiseen 50 prosenttiin puolisolla on omistusoikeus. Jos puoliso omistaa osuuden jostain omaisuudesta sivullisen kanssa (esimerkiksi veljekset omistaisivat yhdessä purjeveneen), toisella puolisolla on avio-oikeus vain puolisonsa omistamaan osuuteen (esimerkiksi vaimolla olisi avio-oikeus miehensä osuuteen purjeveneestä). On kuitenkin huomattava, että avio-oikeus voidaan myös sulkea pois vaikkapa avioehtosopimuksella.

Omistusoikeuteen kuuluu valta määrätä omaisuudesta ja käyttää sitä. Toisin sanoen omistusoikeus on oikeus vallita omaisuutta. Koska avio-oikeuteen ei voi vedota avioliiton kestäessä, omistajapuoliso voi vapaasti vallita omaa omaisuuttaan, vaikka toisella puolisolla olisi siihen avio-oikeus. Puoliso voi siis vapaasti esimerkiksi myydä, vaihtaa, vuokrata tai lahjoittaa omistamaansa omaisuutta. Avio-oikeuden alaisen omaisuuden sijaan tullut omaisuus on myös avio-oikeuden alaista, ellei avio-oikeutta ole nimenomaisesti suljettu pois. Esimerkiksi jos puoliso myy tai vaihtaa omistamansa avio-oikeuden alaisen auton, hänen myynnistä saamansa rahat tai vaihdossa saamansa uusi auto on myös avio-oikeuden alaista.

Vapauteen vallita omaisuutta tehdään tiettyjä poikkeuksia puolisoiden yhteisen kodin, asuntoirtaimiston, työvälineiden ja henkilökohtaisten esineiden osalta. Näitä ei pääsääntöisesti saa luovuttaa ilman toisen puolison suostumusta, vaikka puoliso omistaisi omaisuuden yksin. Tällaiset vallinnanrajoitukset ovat kuitenkin rajallisia eivätkä ne ole kytköksissä avio-oikeuteen. Niinpä puoliso ei saa myydä yhteisenä kotina käytettävää asuntoa, vaikka hän omistaisi sen yksin eikä hänen puolisollaan olisi avio-oikeutta asuntoon. Sen sijaan hän saa myydä yksin omistamansa, yhteisessä käytössä olevan kesämökin, vaikka aviopuolisolla olisi siihen avio-oikeus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]