Minilex - Lakipuhelin

Uusperheen avioehtosopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Uusperheissä tilanne on usein sellainen, että joko molemmilla tai toiselle puolisoista on omia lapsia ja omaa omaisuutta. Tällöin uuden liiton puolisoiden kannattaa harkita avioehtosopimuksen laatimista, jolla puolison avio-oikeus suljetaan joko kokonaan tai osittain pois. On kuitenkin huomattava, että avioehto ei poista uuden puolison perintöoikeutta perintökaaren mukaisesti. Näin ollen, mikäli perittävällä ei ole omia lapsia tai testamenttia, perii puoliso kuolleen puolison perinnön.  

Mitä avioehdolla tarkoitetaan? Avioehtosopimuksella aviopuolisot voivat määrätä avio-oikeuden alaisesta omaisuudestaan. Avioehdolla voidaan määrittää esimerkiksi se, että vain toisella puolisoista on avio-oikeus toisen omaisuuteen tai että avio-oikeus on suljettu kokonaan pois puolisoiden väliltä. Avioehdolla on voitu myös sopia, että avio-oikeus palautetaan sellaiseen omaisuuteen, jonka osalta se on aiemmalla sopimuksella suljettu pois. Sopimus voidaan tehdä joko avioliiton aikana tai tätä ennen, mutta sen sisältö konkretisoituu kuitenkin vasta avioliiton päättyessä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioliiton päättyessä puolisoiden avio-osat selvitetään omaisuuden osituksella, jonka jälkeen avio-oikeus ja avioliitto virallisesti päättyvät. Toisinaan on kuitenkin niin, ettei virallista ositusta tehdä, ja se voi vaikuttaa uusperheessä olevan uuden puolison ja näiden lasten asemaan merkittävästikin. Näin ollen uusperheiden kannattaa varmistua siitä, että aiempien puolisoiden välillä omaisuuden ositus on suoritettu. Mikäli puolisoiden välillä ei ole avio-oikeuden alaista omaisuutta, suoritetaan omaisuuden erottelu.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Uusperheisiin liittyy monia monimutkaisia tulkintoja ja nämä voivat aiheuttaa uuden liiton ja vanhan liiton perillisten kanssa riitaisuuksia. Riitojen välttämiseksi kannattaa jo etukäteen suunnitella ja järjestellä asiat siten, ettei myöhemmin syntyviä epäselvyyksiä ilmene. Autamme teitä etukäteissuunnittelussa sekä vastaamme asiaan liittyviin kysymyksiinne. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa