Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksen avulla aviopari tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävät voivat sopia omaisuutensa jakautumisesta erotilanteessa melko vapaasti. Testamentilla puolestaan voi määrätä hyvin laajasti omaisuudestaan kuolemansa jälkeen. Avioehtosopimus voi koskea puolisoiden koko omaisuutta tai pelkästään osaa siitä. Sopimus voi olla molemminpuolinen tai sillä voidaan sulkea ainoastaan toisen puolison omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle. Avioehtosopimusten yleisyys lisääntyy Suomessa koko ajan ja yhä useampi aviopari katsoo edukseen poiketa avioliittolain pääsäännöstä osituksen suhteen.

Testamentilla henkilö voi määrätä omaisuudestaan kuolemansa jälkeen haluamallaan tavalla. Testamentin tekoa rajoittaa ainoastaan rintaperillisten lakiosa. Rintaperillisellä on oikeus saada lakiosansa testamentin määräyksistä huolimatta. Lakiosan suuruus on puolet rintaperillisen perintöosasta. Testamentin avulla henkilö voi sulkea myös aviopuolisonsa avio-oikeuden pois. Testamenttia koskee tiukat muotovaatimukset, joten kannattaa varmistua siitä, että asiakirja täyttää muotovaatimukset.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Avioehtosopimuksen avulla aviopari kykenee suojaamaan omaisuuttaan myös elinaikanaan. Avioehtosopimuksella puoliso voi siis suojata saamaansa perintöä puolisoltaan. Koko avio-oikeuden poistava avioehtosopimus nimittäin rajaa avio-oikeuden ulkopuolelle myös perintönä saatavan omaisuuden. Myös testamentinantaja voi sulkea testamentinsaajan aviopuolison avio-oikeuden pois testamenttimääräyksellä. Tällöin puoliso ei pääse käsiksi avioerotilanteessa puolisonsa omaisuuteen. Testamenttimääräyksellä poistettua avio-oikeutta voi monimutkaistaa se, että perintönä saatu omaisuus saattaa muuttua avioliiton aikana ja saattaa olla haastavaa vuosien päästä todeta, mikä omaisuus on tosiasiassa peräisin perinnöstä. Siksi avioehtosopimus on yksinkertaisempi tapa sulkea avio-oikeus pois perinnöstä, sillä tällöin kaikki omaisuus erotellaan puolisoiden kesken, eikä avio-oikeuden alaista omaisuutta ole.  

Jos haluat laatia avioehtosopimuksen tai testamentin, lakipuhelin neuvoo mielellään kaikissa mahdollisissa kysymyksissäsi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa