Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja omaisuuden jakaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omaisuuden jakaminen eli ositus voidaan toimittaa avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman vuoksi tai avioeroasian tultua vireille.  Avioehdolla puolisot voivat määrätä siitä, miten aviovarallisuussuhteet puretaan avioliiton päättyessä.  Avioehto voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella ja se tulee toimittaa rekisteröitäväksi Digi- ja väestötietovirastoon ennen avioliiton purkautumista tai avioeroasian vireille tuloa.  Avioehto voidaan tehdä myös ennen avioliiton solmimista. Avioehto voi olla sisällöltään monenlainen.  Puolisot voivat avioehdolla määrätä avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain, sekä yksi tai molemminpuolisesti.

Avioehdon ollessa avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva, avioliiton päättyessä kyseeseen tulee omaisuuden erottelu.  Omaisuuden erottelussa puolisoiden varallisuus erotetaan toisistaan, jolloin kumpikin puoliso saa itselleen kuuluvan omaisuutensa.  Yhteisesti omistettava omaisuus kuitenkin jaetaan puoliksi molempien kesken.

Mikäli avioehdolla on poistettu avio-oikeus osittain, tulee tehtäväksi sekä omaisuuden erottelu että ositus.  Avio-oikeuden alainen omaisuus ositetaan, eli jaetaan osapuolten kesken tasan ja avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus erotellaan saajille. Jos avioliitto on päättynyt eroon, se puoliso, joka omistaa enemmän suorittaa tasinkoa toiselle niin paljon, että avio-oikeuden alainen omaisuus on jaettu tasan. Jos avioliitto päättyy kuolemaan tasinkoa joutuu maksamaan vain kuolinpesä, ei leski. Yhdessä hankittu omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan puolisoiden kesken.  

Avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman vuoksi, voivat leski tai perilliset vaatia omaisuuden jakamista toimitettavaksi. On kuitenkin huomattava, että, jos vainajalla ei ole rintaperillisiä, leski perii toisenkin puolen. Avioehdolla voidaan sulkea pois tämä oikeus.  Jos taas avioliitto purkautuu avioeron johdosta, voi kumpikin puoliso vaatia omaisuuden jakamista toimitettavaksi, kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]