Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoiden solmiessa avioliiton heille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tämä oikeus on kuitenkin niin kutsuttu odottava oikeus, joka konkretisoituu vasta avioliiton päättyessä esimerkiksi eroon. Automaattista oikeutta puolison omaisuuteen muutoin ei siis synny, vaan puolisot hallinnoivat omaa omaisuuttaan avioliiton aikana aivan kuten ilman avioliittoakin. Puolisot voivat lisäksi rajoittaa tätä avio-oikeutta avioehtosopimuksella. Sopimus voidaan laatia ennen avioliittoa, tai milloin tahansa sen kestäessä. 

Avioehtosopimuksessa voidaan rajata esimerkiksi puolisoiden avio-oikeus kokonaan pois. Rajoituksia voidaan tehdä myös koskien vain tiettyä omaisuutta, esimerkiksi perintöä tai lahjana saatua omaisuutta. Sopimuksella voidaan sulkea myös ainoastaan toisen puolison avio-oikeus pois, jättäen oikeuden kuitenkin toiselle puolisolle.

Avioehtosopimusta sääntelevät tietyt muotovaatimukset, jonka lisäksi se täytyy myös rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa, jotta sopimus olisi pätevä. Pelkkä sopimuksen laatiminen ilman rekisteröintiä ei siis riitä. Yleensä avioehtosopimuksen laatimiseen käytetään myös lakimiehen apua, jotta sopimuksesta saadaan tarkoituksensa mukainen ja pätevä asiakirja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]