Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja lasten huoltajuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton myötä puolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jollei avioehtosopimuksella toisin määrätä. Avio-oikeus ei itsessään vaikuta avioliiton kestäessä, vaan se konkretisoituu vasta avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Tällöin puolisolla on oikeus puoleen avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketun säästön määrästä ja varakkaamman puolison tulee suorittaa tasinkoa vähemmän omistavalle, jotta avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö jakaantuisi puoliksi heidän kesken.

Avioehtosopimuksella voidaan siis rajoittaa tai poistaa kokonaan avio-oikeus puolisoiden välillä. Kyseinen sopimus voidaan tehdä ennen avioliittoa tai sen aikana. Avioeron vireille tulon jälkeen avioehtosopimusta ei kuitenkaan voi enää tehdä. Kyseisessä sopimuksessa voidaan esimerkiksi sopia siitä, ettei kummallakaan tai vain toisella ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen.

Avioehtosopimuksessa ei sovita lasten huoltajuuteen liittyvistä asioista, vaan tästä tulee tehdä oma sopimuksensa, jota koskevat omat muotomääräykset. Sopimuksella lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta voidaan sopia esimerkiksi siitä, kuka on lapsen huoltaja vai vastaavatko lapsen vanhemmat yhdessä lapsen huollosta. Lisäksi siinä voidaan sopia lapsen asumisjärjestelyistä. Jotta sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta olisi pätevä, tulee se tehdä kirjallisesti ja esittää vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, jossa lapsella on asuinpaikka.

Lisäksi lapsen huollosta voidaan sopia vanhempien välillä epävirallisemminkin, mutta tällainen sopimus ei saa samanlaisia oikeusvaikutuksia kuin virallinen sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta.

 

Lisätietoja asiaan liittyen saat soittamalla lakipuhelimeemme.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avioehtosopimus ja sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta ovat kaksi erilaista sopimusta, joilla on omat tarkoituksensa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]