Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimuksen sovittelu

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Osituksen sovittelussa on mahdollista sovitella myös avioehtosopimusta. Avioehtosopimuksen sovittelu tapahtuu aina osituksen yhteydessä. Avioehtosopimusta ei voida vaatia erilliskantein soviteltavaksi edes silloin kun toinen osapuoli kokee sen muuttuneissa olosuhteissa kohtuuttomaksi ja toinen puoliso ei suostu uuden avioehtosopimuksen tekemiseen.

Sovittelu siis tapahtuu avioeron tai toisen puolison kuoleman jälkeen toimitetussa osituksessa. Kohtuullistaminen voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on kaikkein lievin: puolison vaatimuksesta voidaan määrätä, että toinen puoliso ei saa avio-oikeuden nojalla toisen puolison omaisuutta tai että tätä oikeutta rajoitetaan. Toisen sovittelusäännön mukaan perintönä, lahjana tai testamentilla saatu omaisuus voidaan kokonaan tai osittain määrätä avio-oikeudesta vapaaksi. Kolmannen säännön nojalla voidaan määrätä, että omaisuus, johon avioehtosopimuksen nojalla ei ole avio-oikeutta, kokonaan tai osaksi määrätään osituksessa avio-oikeuden alaiseksi.

Edellytyksenä sovittelulle on, että toinen puoliso saisi perusteettomasti taloudellista etua tai ositus johtaisi ilman sovittelua kohtuuttomaan lopputulokseen. Sovittelua harkittaessa huomioon tulee ottaa muun ohella puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi ja omaisuuden kartuttamiseksi / säilyttämiseksi, avioliiton kestoaika sekä muut puolisoiden taloutta koskevat seikat.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Avioehtosopimuksen kohtuullistamisen kynnys on suhteellisen korkealla. Avioehtosopimus on aina kahden henkilön yhteisesti harkitsema sopimus, josta molemmat ovat tietoisia. Kun ottaa tämän lähtökohdan huomioon, on selvää, että kohtuuttomuuden syntyminen edellyttää aina poikkeuksellisia olosuhteita. Avioehtosopimuksen sovittelu tulee kysymykseen lähinnä, jos puolisoiden kokonaisolosuhteet ovat sopimuksen tekemisen jälkeen ennalta arvaamattomin tavoin muuttuneet siten, että avioehtosopimuksen sellaisenaan soveltaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

 

Varoitukset

- Avioehtosopimuksen sovittelu tulee kysymykseen vain poikkeuksellisesti 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa