Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimuksen sovittelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksen sovittelussa on mahdollista sovitella myös avioehtosopimusta. Avioehtosopimuksen sovittelu tapahtuu aina osituksen yhteydessä. Avioehtosopimusta ei voida vaatia erilliskantein soviteltavaksi edes silloin kun toinen osapuoli kokee sen muuttuneissa olosuhteissa kohtuuttomaksi ja toinen puoliso ei suostu uuden avioehtosopimuksen tekemiseen.

Sovittelu siis tapahtuu avioeron tai toisen puolison kuoleman jälkeen toimitetussa osituksessa. Kohtuullistaminen voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on kaikkein lievin: puolison vaatimuksesta voidaan määrätä, että toinen puoliso ei saa avio-oikeuden nojalla toisen puolison omaisuutta tai että tätä oikeutta rajoitetaan. Toisen sovittelusäännön mukaan perintönä, lahjana tai testamentilla saatu omaisuus voidaan kokonaan tai osittain määrätä avio-oikeudesta vapaaksi. Kolmannen säännön nojalla voidaan määrätä, että omaisuus, johon avioehtosopimuksen nojalla ei ole avio-oikeutta, kokonaan tai osaksi määrätään osituksessa avio-oikeuden alaiseksi.

Edellytyksenä sovittelulle on, että toinen puoliso saisi perusteettomasti taloudellista etua tai ositus johtaisi ilman sovittelua kohtuuttomaan lopputulokseen. Sovittelua harkittaessa huomioon tulee ottaa muun ohella puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi ja omaisuuden kartuttamiseksi / säilyttämiseksi, avioliiton kestoaika sekä muut puolisoiden taloutta koskevat seikat.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Avioehtosopimuksen kohtuullistamisen kynnys on suhteellisen korkealla. Avioehtosopimus on aina kahden henkilön yhteisesti harkitsema sopimus, josta molemmat ovat tietoisia. Kun ottaa tämän lähtökohdan huomioon, on selvää, että kohtuuttomuuden syntyminen edellyttää aina poikkeuksellisia olosuhteita. Avioehtosopimuksen sovittelu tulee kysymykseen lähinnä, jos puolisoiden kokonaisolosuhteet ovat sopimuksen tekemisen jälkeen ennalta arvaamattomin tavoin muuttuneet siten, että avioehtosopimuksen sellaisenaan soveltaminen johtaisi kohtuuttomuuteen.

 

Varoitukset

- Avioehtosopimuksen sovittelu tulee kysymykseen vain poikkeuksellisesti 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa