Puolisot voivat halutessaan laatia avioehdon itse. Kihlakumppanit voivat laatia avioehdon ennen vihkimistä tai aviopuolisot voivat laatia sen milloin tahansa avioliiton aikana. Avioehto voidaan tehdä vain molempien osapuolten suostumuksella. Kumpikaan puoliso ei siis voi tehdä sitä yksin.
Muotovaatimukset ja puolison oikeustoimikelpoisuus
Avioehto tulee laatia muotovaatimuksia noudattaen, eli sen tulee olla kirjallinen, päivätty, molempien puolisoiden allekirjoittama sekä kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Jotta puoliso voi itse solmia avioehdon, on hänen oltava täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen eli hänen toimintakelpoisuuttaan ei ole esim. sairauden vuoksi rajoitettu. Puolison ollessa vajaavaltainen avioehtosopimuksen tekoon tarvitaan edunvalvojan kirjallinen suostumus. Sama koskee henkilöä, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu.
Avioehdon sisällöstä
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
Puolisot itse määrittelevät avioehdon sisällön. Avioehdossa voidaan sopia avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain. Se voi myös olla joko molemminpuolinen tai yksipuolinen. Avioehdolla voidaan määrätä omaisuudesta, joka puolisolla on avioehtoa laadittaessa sekä omaisuudesta, jota hän tulee myöhemmin saamaan. Avioehdossa voidaan myös sopia, että avio-oikeus kummankin omaisuuteen poistuu ainoastaan silloin, jos avioliitto päättyy eroon. Toisaalta avioehdolla voidaan myös palauttaa avio-oikeus kummankin tai toisen omaisuuteen, mikäli se on aikaisemmalla avioehdolla rajattu pois.
Rekisteröinti ja voimaan tuleminen
Avioehto tulee jättää Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi, jotta se voi tulla voimaan. Jos rekisteröinti tehdään ennen avioliiton solmimista, tulee avioehto automaattisesti voimaan vihkimisen jälkeen. Rekisteröinti-ilmoituksen voi tehdä kumpi tahansa puolisoista tai kihlakumppaneista toista kuulematta. Avioehdon rekisteröinti voidaan suorittaa missä tahansa virastossa puolisoiden asuin- ja kotipaikkakunnasta riippumatta. Avioehdon rekisteröinnille ei ole varsinaista määräaikaa sen laatimisen jälkeen, mutta se on tehtävä avioliiton aikana. Rekisteröinti ei ole mahdollista enää sen jälkeen, kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuolemaan tai avioero on tullut vireille. Tällöin avioehto jää mitättömäksi.
Avioehto saattaa osoittautua tilanteesta riippuen monimutkaiseksi sopimukseksi laatia ja siinä onkin suositeltavaa kääntyä osaavan asiamiehen puoleen. Asiamies pystyy yksilöimään avioehdon puolisoiden tilanteeseen sopivaksi ja varmistamaan, että avioehto on sellainen kuin puolisot tarkoittavat. Neuvoja avioehdon laatimisen saat soittamalla lakipuhelimeemme ja keskustelemalla asiasta asiantuntevien lakimiestemme kanssa!