Minilex - Lakipuhelin

Avioehto itse

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat halutessaan laatia avioehdon itse. Kihlakumppanit voivat laatia avioehdon ennen vihkimistä tai aviopuolisot voivat laatia sen milloin tahansa avioliiton aikana. Avioehto voidaan tehdä vain molempien osapuolten suostumuksella. Kumpikaan puoliso ei siis voi tehdä sitä yksin.

Muotovaatimukset ja puolison oikeustoimikelpoisuus

Avioehto tulee laatia muotovaatimuksia noudattaen, eli sen tulee olla kirjallinen, päivätty, molempien puolisoiden allekirjoittama sekä kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Jotta puoliso voi itse solmia avioehdon, on hänen oltava täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen eli hänen toimintakelpoisuuttaan ei ole esim. sairauden vuoksi rajoitettu. Puolison ollessa vajaavaltainen avioehtosopimuksen tekoon tarvitaan edunvalvojan kirjallinen suostumus. Sama koskee henkilöä, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu. 

Avioehdon sisällöstä

Puolisot itse määrittelevät avioehdon sisällön. Avioehdossa voidaan sopia avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain. Se voi myös olla joko molemminpuolinen tai yksipuolinen. Avioehdolla voidaan määrätä omaisuudesta, joka puolisolla on avioehtoa laadittaessa sekä omaisuudesta, jota hän tulee myöhemmin saamaan. Avioehdossa voidaan myös sopia, että avio-oikeus kummankin omaisuuteen poistuu ainoastaan silloin, jos avioliitto päättyy eroon. Toisaalta avioehdolla voidaan myös palauttaa avio-oikeus kummankin tai toisen omaisuuteen, mikäli se on aikaisemmalla avioehdolla rajattu pois.

Rekisteröinti ja voimaan tuleminen

Avioehto tulee jättää Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi, jotta se voi tulla voimaan. Jos rekisteröinti tehdään ennen avioliiton solmimista, tulee avioehto automaattisesti voimaan vihkimisen jälkeen. Rekisteröinti-ilmoituksen voi tehdä kumpi tahansa puolisoista tai kihlakumppaneista toista kuulematta. Avioehdon rekisteröinti voidaan suorittaa missä tahansa virastossa puolisoiden asuin- ja kotipaikkakunnasta riippumatta. Avioehdon rekisteröinnille ei ole varsinaista määräaikaa sen laatimisen jälkeen, mutta se on tehtävä avioliiton aikana. Rekisteröinti ei ole mahdollista enää sen jälkeen, kun avioliitto on purkautunut toisen puolison kuolemaan tai avioero on tullut vireille. Tällöin avioehto jää mitättömäksi. 

Avioehto saattaa osoittautua tilanteesta riippuen monimutkaiseksi sopimukseksi laatia ja siinä onkin suositeltavaa kääntyä osaavan asiamiehen puoleen. Asiamies pystyy yksilöimään avioehdon puolisoiden tilanteeseen sopivaksi ja varmistamaan, että avioehto on sellainen kuin puolisot tarkoittavat. Neuvoja avioehdon laatimisen saat soittamalla lakipuhelimeemme ja keskustelemalla asiasta asiantuntevien lakimiestemme kanssa!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehto voidaan laatia myös vain avioeron varalle.

-Avioehtoon on mahdollista sisällyttää ilmoitus puolison toiselle puolisolle antamasta lahjasta.

Varoitukset

-Avioehtoa ei voida enää pätevästi laatia tai rekisteröidä avioliiton purkauduttua.

-Digi- ja väestötietoviraston tehtävänä ei ole enää tutkia avioehdon lainmukaisuutta rekisteröintivaiheessa.

-Jos puoliso jälkikäteen kiistää allekirjoittaneensa avioehdoksi tarkoitetun asiakirjan, on hänen näytettävä kiistämisensä peruste toteen sillä uhalla, että avioehtoa pidetään pätevänä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]