Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus toisen puolison konkurssissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos toinen puoliso asetetaan konkurssiin, varakkaammalla puolisolla on kaksi suojakeinoa mahdollisen osituksen varalta. Ensinnäkin varakkaampi puoliso voi kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa toisen puolison konkurssipesään. Toiseksi puoliso voi tehdä Digi- ja väestötietovirastoon ilmoituksen, jolla hän poistaa kummankin puolison avio-oikeuden toistensa omaisuuteen.

Tasinkoprivilegi konkurssitilanteessa tarkoittaa, että varakkaammalla puolisolla on oikeus kieltäytyä maksamasta tasinkoa toisen puolison konkurssipesään. Hän voi näin tehdä tyhjäksi konkurssissa olevan puolison avio-oikeuden. Tasinkoa saavan puolison on oltava konkurssissa sillä hetkellä, kun ositus toimitetaan. Konkurssin alkamishetkenä pidetään hetkeä, jolloin tuomioistuin tekee päätöksen konkurssiin asettamisesta. Konkurssi päättyy, kun velkojainkokous hyväksyy lopputilityksen. Ositus on siis saatettava loppuun näiden ajankohtien välissä. Tasinkoprivilegi koskee myös tilanteita, joissa kuolleen puolison kuolinpesä on asetettu konkurssiin ja tasingon saajina olisivat näin kuolleen puolison perilliset. Myöskään konkurssissa olevalle kuolinpesälle ei siis tarvitse luovuttaa tasinkoa. Samaan tapaan tasinkoprivilegi koskee myös varakkaamman puolison perillisiä: kuolinpesän ei tarvitse luovuttaa tasinkoa, jos tasinkoa saava puoliso tai tämän kuolinpesä on konkurssissa. Tasinkoprivilegiin on vedottava, jotta varakkaampi puoliso tai tämän perilliset saavat sen hyväkseen.

Jos puoliso asetetaan konkurssiin, toinen puoliso voi poistaa kummankin puolison avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Tällöin mikään puolisoiden omaisuus ei enää tule puolitettavaksi osituksessa. Avio-oikeus poistetaan tekemällä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon vuoden kuluessa konkurssin alkamisesta. Ilmoitus on tehtävä vuoden kuluessa konkurssiin asettamispäätöksestä myös, vaikka ositusperustetta ei vielä tuolloin olisi. Jos siis avioerohakemus tehdään tai puoliso kuolee yli vuoden kuluttua konkurssin alkamisesta, ilmoitusta avio-oikeuden poistamisesta ei voi enää tehdä. Toisaalta ilmoitus voidaan tehdä, vaikka avioerohakemus olisi tehty tai puoliso kuollut jo ennen konkurssiin asettamista. Avio-oikeus voidaan palauttaa avioehtosopimuksella, jos avioliitto jatkuu. Jos avio-oikeutta ei palauteta, sitä ei ole edes vuosikymmenten päästä toimitettavassa osituksessa.

Aina ei välttämättä ole järkevää tehdä avio-oikeuden poistavaa ilmoitusta. Tämä riippuu puolisoiden varallisuussuhteista ja siitä, kuinka todennäköistä on, että avioliitto jatkuu vielä. Ilmoituksen tekemisen vaikutukset voivat olla yllättäviä, jos ositus toimitetaankin vasta pitkän ajan kuluttua ilmoituksen tekemisestä. Ennen avio-oikeuden poistamista koskevan ilmoituksen tekemistä kannattaa olla yhteydessä lakimieheen, joka voi neuvoa tarkemmin ilmoituksen tekemisen vaikutuksista juuri kyseisessä tapauksessa.
 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]