Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus on tiukasti muotosidonnainen oikeustoimi, eli sen on täytettävä tietyt muotovaatimukset, jotta se olisi oikeudellisesti pätevä. Jo rekisteröinnin vaatimuksesta seuraa, että avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti, sillä suullista sopimusta olisi mahdotonta rekisteröidä. Sopimusta ei ole välttämätöntä nimetä avioehtosopimukseksi vaan se voi olla muunkin niminen asiakirja tai jopa kokonaan ilman nimenomaista otsikkoa. Selvintä tietysti olisi, että sopimus nimetään sisältönsä mukaisesti.

Avioehtosopimuksen tulee olla päivätty sekä osapuolten allekirjoittama. Osapuolten ei tarvitse olla samanaikaisesti läsnä silloin, kun sopimusta laaditaan. Näin toinen osapuoli voi tehdä sopimuksen ja hankkia siihen myöhemmin toisen osapuolen allekirjoituksen. Täten allekirjoituksetkin voidaan suorittaa eriaikaisesti, kunhan osapuolet sitoutuvat oikeustoimeen vapaaehtoisesti.

Avioehdon tulee olla kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Esteellisiä henkilöitä toimeen ovat esimerkiksi osapuolen lapsi, sisar tai vanhemmat. Todistajien esteettömyys olisi syytä varmistaa aina etukäteen, sillä todistajien esteellisyys aiheuttaa sen, että sopimusta pidetään pätemättömänä. Todistusvaatimus täyttyy silloin, kun kummankin sopimuksen osapuolen allekirjoitus todistetaan hänen itsensä laatimaksi. Todistajien ei siis tarvitse välttämättä olla paikalla silloin, kun avioehtoa laaditaan tai edes kun se allekirjoitetaan, vaan sopimusosapuolet voivat myös myöhemmin tunnustaa todistajille avioehtosopimukseen merkitsemänsä allekirjoituksen oikeaperäisyyden.

Täysi-ikäinen ja muutoinkin täysivaltainen henkilö päättää itse, haluaako hän solmia avioehtosopimuksen ja jos haluaa, mikä on sen sisältö. Mikäli avioehtosopimuksen solmiva henkilö on alaikäinen tai muusta syystä edunvalvonnan alainen, hänen tulee saada sopimuksen tekemiseen edunvalvojansa kirjallinen hyväksyntä.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »