Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus on tiukasti määrämuotoinen oikeustoimi, eli sen on täytettävä tietyt muotovaatimukset, jotta se olisi oikeudellisesti pätevä. Jo rekisteröinnin vaatimuksesta seuraa, että avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti, sillä suullista sopimusta olisi mahdotonta rekisteröidä.

Sopimusta ei ole välttämätöntä nimetä avioehtosopimukseksi vaan se voi olla muunkin niminen asiakirja tai jopa kokonaan ilman nimenomaista otsikkoa. Selvintä tietysti olisi, että sopimus nimetään sisältönsä mukaisesti.

Avioehtosopimuksen tulee olla päivätty sekä osapuolten allekirjoittama. Osapuolten ei tarvitse olla samanaikaisesti läsnä silloin, kun sopimusta laaditaan. Näin toinen osapuoli voi tehdä sopimuksen ja hankkia siihen myöhemmin toisen osapuolen allekirjoituksen. Täten allekirjoituksetkin voidaan suorittaa eriaikaisesti, kunhan osapuolet sitoutuvat oikeustoimeen vapaaehtoisesti.

Avioehdon tulee olla kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Esteellisiä henkilöitä toimeen ovat esimerkiksi osapuolen lapsi, sisar tai vanhemmat. Todistajien esteettömyys olisi syytä varmistaa aina etukäteen, sillä todistajien esteellisyys johtaa sopimuksen pätemättömyyteen. Todistusvaatimus täyttyy silloin, kun kummankin sopimuksen osapuolen allekirjoitus todistetaan hänen itsensä laatimaksi.

Todistajien ei siis tarvitse välttämättä olla paikalla silloin, kun avioehtoa laaditaan tai edes, kun se allekirjoitetaan, vaan sopimusosapuolet voivat myös myöhemmin tunnustaa todistajille avioehtosopimukseen merkitsemänsä allekirjoituksen oikeaperäisyyden.

Täysi-ikäinen ja muutoinkin täysivaltainen henkilö päättää itse, haluaako hän solmia avioehtosopimuksen ja sen sisällön. Mikäli avioehtosopimuksen solmiva henkilö on alaikäinen tai muusta syystä edunvalvonnan alainen, hänen tulee saada sopimuksen tekemiseen edunvalvojansa kirjallinen hyväksyntä.

Avioehtosopimus tulee toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon, jossa se lopulta rekisteröidään. Avioehtosopimuksen voi toimittaa toinen kumppani tai puoliso toisen osapuolen tietämättäkin. Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se on rekisteröity. Se ei kuitenkaan tule voimaan, jos se on jätetty virastoon avioliiton purkauduttua tai sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]