Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeuden osittain poissulkevan avioehdon vaikutus ositukseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat avioehtosopimuksella poistaa avio-oikeuden kokonaan tai osittain. Jos kummallakaan puolisolla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan omaisuuden osituksen sijaan ainoastaan puolisoiden omaisuuden erottelu. Jos taas puolisot eivät ole kokonaan sulkeneet avio-oikeutta pois avioehtosopimuksella, suoritetaan yhdistetty omaisuuden ositus ja erottelu. Tällöin siis puolisoilla on sekä avio-oikeuden alaista omaisuutta että avio-oikeudesta vapaata omaisuutta. Seuraavassa keskitytäänkin siihen, miten avio-oikeuden osittain poissulkeva avioehto vaikuttaa ositukseen.

Ositus jaetaan kahteen vaiheeseen, jotka ovat laskennallinen ja reaalinen vaihe. Laskennallisessa vaiheessa määritetään euroina, kuinka paljon kumpikin osapuoli on oikeutettu saamaan omaisuutta ja reaalisessa vaiheessa yksilöidään mitä omaisuutta kumpikin saa.

Osituksen laskennallisessa vaiheessa selvitetään avio-osuuksien suuruudet, mikä edellyttää osituslaskelman tekemistä. Osituslaskelmassa selvitetään, mitä omaisuutta kumpikin puoliso omistaa. Lisäksi yhteisesti omistetun omaisuuden osalta on määritettävä myös puolisoiden omistusosuudet. Tämän jälkeen on määriteltävä mikä tästä omaisuudesta on avio-oikeuden alaista ja mikä on avio-oikeudesta vapaata. Avio-oikeudesta vapaata omaisuutta ei huomioida omaisuuden osituksessa ja kumpikin puoliso saa pitää itsellään tällaisen omaisuuden. Puolisoiden omaisuudesta vähennetään tämän jälkeen hänen velkojensa arvo. Velat vähennetään yleensä avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, mutta avio-oikeudesta vapaan omaisuuden hankintavelka vähennetään kuitenkin avio-oikeudesta vapaan omaisuuden arvosta.

Tämän jälkeen puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja molemmilla puolisoilla on oikeus saada tästä yhteismäärästä puolet. Tätä kutsutaan puolison avio-osaksi. Näin ollen sen puolison, joka omistaa enemmän omaisuutta, tulee maksaa vähemmän omistavalle puolisolle tasinkoa niin paljon, että omaisuudet ovat yhtä suuret.

Osituksen reaalisessa vaiheessa päätetään, miten tasinko suoritetaan. Tasingon luovuttajalla on lähtökohtaisesti vapaus valita, antaako hän tasinkona rahaa vai omaisuutta. On syytä pitää mielessä, että avio-oikeudesta vapaata omaisuutta ei oteta huomioon tasinkoa määrättäessä. Jos siis toisen puolison avio-oikeuden alainen omaisuus on 10 000 euroa ja avio-oikeudesta vapaa omaisuus on 10 000 euroa ja hänen puolisonsa avio-oikeuden alainen omaisuus 20 000 euroa, on puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö 30 000 euroa (10 000 + 20 000 euroa). Kun tämä jaetaan puoliksi, tulee kummankin osuudeksi 15 000 euroa. Tällöin toisen puolison on suoritettava tasinkona 5 000 euroa, jolloin kumpikin puoliso saa 15 000 euroa, vaikka tasinkoa saavalla tosiasiassa olikin enemmän omaisuutta kuin tasinkoa maksavalla puolisolla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]