Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus osituksen jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoiden avio-oikeus on voimassa koko avioliiton ajan, mutta se konkretisoituu vasta avioliiton päättyessä. Useimmiten avioliitto päättyy ja purkautuu avioeron tai toisen puolison kuoleman seurauksena. Avio-oikeudella tarkoitetaan, että puolisoilla on oikeus puoleen avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä. Tätä puolikasta kutsutaan avio-osaksi.

Puolisoiden avio-osat saadaan selville omaisuuden osituksella. Osituksessa lasketaan yhteen molempien puolisoiden avio-oikeuden alaiset omaisuudet velkojen jälkeen ja tämän perusteella saadaan tietää mikä on heidän avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö. Säästö jaetaan puolisoiden kesken tasan ja näin ollen saadaan tietää puolisoiden avio-osat.  Varakkaamman puolison tulee suorittaa tasauseränä tasinkoa siten, että avio-osat vastaavat todellista tilaa. Avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan ei leskellä ole osituksessa kuitenkaan vastaavaa tasingonmaksuvelvollisuutta, jos hän sattuisi olemaan varakkaampi. Kun ositus on toimitettu ja suoritukset tehty, ei aviopuolisoilla ole enää avio-oikeutta toistensa omaisuuteen.

Avio-oikeus lakkaa osituksen jälkeen siinäkin tapauksessa, että avioero raukeaa ja puolisot päättävätkin jatkaa liittoaan. Jos puolisot eivät vie avioeroprosessia loppuun harkinta-ajan jälkeen, mutta ovat kuitenkin tässä ajassa kerenneet tehdä osituksen, katkeaa avio-oikeusyhteys heidän väliltään osituksen myötä. Tässä tilanteessa avio-oikeus voidaan palauttaa heidän välilleen vain avioehtosopimuksella.

Avio-oikeuteen voidaan puuttua vielä osituksen aikana tai sen jälkeen osituksen sovittelussa. Ositusta voidaan sovitella, jos ositus muutoin johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen taikka siihen, että toinen puoliso saisi perusteetonta taloudellista etua. Osituksen sovittelussa otetaan huomioon avioliiton kestoaika, puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi ja omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloutta koskevat seikat.

Yksin lain mukaisista sovittelun keinoista on, että puoliso ei saa avio-oikeuden nojalla ollenkaan toisen puolison omaisuutta taikka tätä oikeutta rajoitetaan. Lisäksi sovittelussa voidaan määrätä, että tietty avio-oikeuden alainen omaisuus muutetaan avio-oikeudesta vapaaksi omaisuudeksi.  Lopuksi sovittelussa voidaan määrätä, että omaisuus, johon toisella puolisolla ei avioehtosopimuksen nojalla ole avio-oikeutta, muutetaan kokonaan tai osittain avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi.

Lisää tietoa avio-oikeudesta ja osituksesta saat ottamalla yhteyttä lakimiehiimme. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Osituksen sovittelua voi vaatia kumpi tahansa puolisoista osituksen aikana tai sen jälkeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]