Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimuksen muoto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksia koskee tiukat muotovaatimukset. Ensinnäkin avioehtosopimuksen voivat tehdä kihlakumppanit tai aviopuolisot. Mikäli kumppani tai puoliso on vajaavaltainen, eli hänen kelpoisuuttaan tehdä sitovia sopimuksia on rajoitettu, on edunvalvojan kirjallisesti hyväksyttävä avioehtosopimus. Avioehtosopimus on luonteeltaan hyvin henkilökohtainen asia, joten siihen vaaditaan molempien osapuolten tahto ja he myös päättävät täysin sen sisällöstä. 

Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti, joten suullinen sopimus ei missään tilanteessa tule kysymykseen, vaikka suullisesti tehdyt sopimukset melko yleisesti ovatkin sitovia. Sopimus tulee olla päivätty. Näin voi todistaa, että sopimus on tehty ennen avioeron vireille tuloa.

Molempien sopimuksen osapuolten allekirjoitus vaaditaan. Lisäksi kahden esteettömän henkilön on todistettava ne oikeiksi. Osapuolten ei tarvitse molempien olla läsnä laadittaessa avioehtosopimusta, eikä heidän tarvitse samanaikaisesti allekirjoittaa sopimusta, vaan he voivat tehdä sen eri paikoissa eri aikoihin. Epäselvyyttä ei saa olla siitä, että osapuoli allekirjoittaa sopimuksen vapaaehtoisesti. Jos sopimuksen allekirjoittanut myöhemmin väittää, ettei tiennyt allekirjoittavansa avioehtosopimusta, on hänen vastuullaan näyttää toteen, että hän ei todella tiennyt, mitä oli allekirjoittamassa. 


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Todistajan esteettömyydellä tarkoitetaan sitä, että todistajan on oltava vähintään 15-vuotias, eikä hän saa olla sopimusosapuolen sukulainen tai muu läheinen. Ei siis saa olla kyseessä henkilö, joka voisi jossain tilanteessa hyötyä avioehtosopimuksesta, esimerkiksi puolison perillisenä.

Avioehtosopimus tulee toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon, jossa se lopulta rekisteröidään. Avioehtosopimuksen voi toimittaa toinen kumppani tai puoliso toisen osapuolen tietämättäkin. Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se on rekisteröity. Se ei kuitenkaan tule voimaan, jos se on jätetty rekisteröitäväksi avioliiton purkauduttua tai sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille.

Avioehtosopimuksen on oltava määrämuotoinen ollakseen pätevä. Näin ollen, mikäli se ei täytä kaikkia laissa asetettuja määrämuodon vaatimuksia, on se pätemätön, eikä siis saa aikaan haluttuja oikeusvaikutuksia. Jos siis sopimuksen tekeminen on teille ajankohtaista kannattaa kääntyä lakimiestemme puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa