Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimuksen muoto

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksia koskee tiukat muotovaatimukset. Ensinnäkin avioehtosopimuksen voivat tehdä kihlakumppanit tai aviopuolisot. Mikäli kumppani tai puoliso on vajaavaltainen, eli hänen kelpoisuuttaan tehdä sitovia sopimuksia on rajoitettu, on edunvalvojan kirjallisesti hyväksyttävä avioehtosopimus. Avioehtosopimus on luonteeltaan hyvin henkilökohtainen asia, joten siihen vaaditaan molempien osapuolten tahto ja he myös päättävät täysin sen sisällöstä. 

Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti, joten suullinen sopimus ei missään tilanteessa tule kysymykseen, vaikka suullisesti tehdyt sopimukset melko yleisesti ovatkin sitovia. Sopimus tulee olla päivätty. Näin voi todistaa, että sopimus on tehty ennen avioeron vireille tuloa.

Molempien sopimuksen osapuolten allekirjoitus vaaditaan. Lisäksi kahden esteettömän henkilön on todistettava ne oikeiksi. Osapuolten ei tarvitse molempien olla läsnä laadittaessa avioehtosopimusta, eikä heidän tarvitse samanaikaisesti allekirjoittaa sopimusta, vaan he voivat tehdä sen eri paikoissa eri aikoihin. Epäselvyyttä ei saa olla siitä, että osapuoli allekirjoittaa sopimuksen vapaaehtoisesti. Jos sopimuksen allekirjoittanut myöhemmin väittää, ettei tiennyt allekirjoittavansa avioehtosopimusta, on hänen vastuullaan näyttää toteen, että hän ei todella tiennyt, mitä oli allekirjoittamassa. 

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Todistajan esteettömyydellä tarkoitetaan sitä, että todistajan on oltava vähintään 15-vuotias, eikä hän saa olla sopimusosapuolen sukulainen tai muu läheinen. Ei siis saa olla kyseessä henkilö, joka voisi jossain tilanteessa hyötyä avioehtosopimuksesta, esimerkiksi puolison perillisenä.

Avioehtosopimus tulee toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon, jossa se lopulta rekisteröidään. Avioehtosopimuksen voi toimittaa toinen kumppani tai puoliso toisen osapuolen tietämättäkin. Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se on rekisteröity. Se ei kuitenkaan tule voimaan, jos se on jätetty rekisteröitäväksi avioliiton purkauduttua tai sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille.

Avioehtosopimuksen on oltava määrämuotoinen ollakseen pätevä. Näin ollen, mikäli se ei täytä kaikkia laissa asetettuja määrämuodon vaatimuksia, on se pätemätön, eikä siis saa aikaan haluttuja oikeusvaikutuksia. Jos siis sopimuksen tekeminen on teille ajankohtaista kannattaa kääntyä lakimiestemme puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa