Minilex - Lakipuhelin

Avioehdon vaikutus ositukseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus on avioliiton päättyessä suoritettava toimitus, jossa puolisoiden avio-oikeus toteutetaan ja omaisuus jaetaan. Puolisot omistavat avioliiton aikana kumpikin oman omaisuutensa, mutta heillä on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus realisoituu käytännössä siten, että osituksessa avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen, ja kummankin puolison osuudeksi katsotaan puolet tästä summasta. Enemmän omistanut puoliso maksaa vähemmän omistaneelle tasinkoa, jotta omaisuus saadaan jaettua osuuksia vastaavasti. Avioehdolla puolestaan tarkoitetaan sopimusta, jolla puolisot voivat vaikuttaa avio-oikeuden ulottuvuuteen heidän välisessään suhteessa määräämällä siihen joko jonkinlaisia rajoituksia tai palauttamalla aiemmin poistetun oikeuden. Avioehtosopimuksia on erilaisia, minkä vuoksi myös niiden vaikutukset ositukseen vaihtelevat.

Avioehto voi esimerkiksi olla avio-oikeuden molemminpuolisesti kaiken omaisuuden osalta poissulkeva. Tässä tapauksessa ositusta ei toimiteta lainkaan, vaan suoritetaan ainoastaan omaisuuden erottelu, jossa kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa. Muiden avioehtosopimusten kohdalla sopimusmääräykset vaikuttavat osituksessa määritettävien puolisoille tulevien osuuksien eli avio-osien laskemiseen. Jos avioehdossa on esimerkiksi määrätty, ettei avio-oikeutta ole johonkin kiinteistöön, ei kyseistä kiinteistöä lasketa mukaan jaettavaan säästöön. Sen arvo ei siten nosta molemmille tulevan avio-osan suuruutta ja hyödytä sitä puolisoa, joka ei kyseistä kiinteistöä omista. Tällöin jaetaan puoliksi ainoastaan sen omaisuuden säästö, jonka osalta avio-oikeus on edelleen voimassa. Jos avioehtosopimuksella on täysin palautettu aiemmalla avioehtosopimuksella poistettu avio-oikeus, jaetaan omaisuus samoin kuin tilanteessa, jossa avioehtosopimuksia ei ole lainkaan laadittu.

Avioehto vaikuttaa siis avio-oikeuden laajuuteen ja sitä kautta määräytyviin avio-osiin. Avioehtosopimuksen lisäksi avio-oikeutta saattavat rajata lahjakirjoihin ja testamentteihin otetut määräykset siitä, ettei lahjan- tai testamentinsaajan puolisolla ole avio-oikeutta saatuun omaisuuteen. Avio-oikeuden alaisen omaisuuden määrittäminen ja avio-osien laskeminen voi joissain tapauksissa olla hyvin haastava prosessi, kun avioehtoja ja mahdollisesti lukuisia lahjakirjoja ja testamentteja pyritään etsimään ja tulkitsemaan. Kun avioliitto päättyy joko eroon tai toisen puolison kuolemaan, kannattaakin osituksen toimittamisessa kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]