- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Testamentilla voidaan määrätä, ettei testamentinsaajan aviopuolisolla ole avio-oikeutta testamentin nojalla saatuun omaisuuteen. Samanlainen valta on myös lahjanantajalla. Tällaista määräystä kutsutaan avio-oikeusmääräykseksi. Aviopuolisolla ei ole määräyksen perusteella oikeutta testamentin nojalla saatuun omaisuuteen, omaisuuden tuottoon tai sen sijaan tulevaan omaisuuteen.
Toisaalta vaikka tietty osa puolison omaisuudesta olisi suljettu avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolella ns. vapaaksi omaisuudeksi, ei se vaikuta lesken oikeuksiin perintöoikeudellisten etuuksien nojalla. Nämä siis tilanteissa, missä avioliitto on päättynyt toisen puolison kuolemaan.
Avio-oikeusmääräys on pätevä vain, jos kyseessä on vastikkeeton saaton eli käytännössä lahjana tai testamentilla saatu omaisuus. Määräys on pätevä vain, jos määräyksen on antanut omaisuuden omistaja, ja näin ollen kuka tahansa ei voi enää lahjoitetun omaisuuden jälkeen määrätä, että omaisuus kuuluu avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolelle. Tällainen jälkikäteinen ehto on mahdollista vain, jos puoliso antaa siihen suostumuksensa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.