Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeuden poissulkeva testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla voidaan määrätä, ettei testamentinsaajan aviopuolisolla ole avio-oikeutta testamentin nojalla saatuun omaisuuteen. Samanlainen valta on myös lahjanantajalla. Tällaista määräystä kutsutaan avio-oikeusmääräykseksi. Aviopuolisolla ei ole määräyksen perusteella oikeutta testamentin nojalla saatuun omaisuuteen, omaisuuden tuottoon tai sen sijaan tulevaan omaisuuteen.

Toisaalta vaikka tietty osa puolison omaisuudesta olisi suljettu avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolella ns. vapaaksi omaisuudeksi, ei se vaikuta lesken oikeuksiin perintöoikeudellisten etuuksien nojalla. Nämä siis tilanteissa, missä avioliitto on päättynyt toisen puolison kuolemaan.  


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Avio-oikeusmääräys on pätevä vain, jos kyseessä on vastikkeeton saaton eli käytännössä lahjana tai testamentilla saatu omaisuus. Määräys on pätevä vain, jos määräyksen on antanut omaisuuden omistaja, ja näin ollen kuka tahansa ei voi enää lahjoitetun omaisuuden jälkeen määrätä, että omaisuus kuuluu avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolelle. Tällainen jälkikäteinen ehto on mahdollista vain, jos puoliso antaa siihen suostumuksensa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa