Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeuden poissulkeva testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla voidaan määrätä, ettei testamentinsaajan aviopuolisolla ole avio-oikeutta testamentin nojalla saatuun omaisuuteen. Samanlainen valta on myös lahjanantajalla. Tällaista määräystä kutsutaan avio-oikeusmääräykseksi. Aviopuolisolla ei ole määräyksen perusteella oikeutta testamentin nojalla saatuun omaisuuteen, omaisuuden tuottoon tai sen sijaan tulevaan omaisuuteen.

Toisaalta vaikka tietty osa puolison omaisuudesta olisi suljettu avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolella ns. vapaaksi omaisuudeksi, ei se vaikuta lesken oikeuksiin perintöoikeudellisten etuuksien nojalla. Nämä siis tilanteissa, missä avioliitto on päättynyt toisen puolison kuolemaan.  

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Avio-oikeusmääräys on pätevä vain, jos kyseessä on vastikkeeton saaton eli käytännössä lahjana tai testamentilla saatu omaisuus. Määräys on pätevä vain, jos määräyksen on antanut omaisuuden omistaja, ja näin ollen kuka tahansa ei voi enää lahjoitetun omaisuuden jälkeen määrätä, että omaisuus kuuluu avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolelle. Tällainen jälkikäteinen ehto on mahdollista vain, jos puoliso antaa siihen suostumuksensa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa