Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus vai testamentti?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus ja testamentti ovat erillisiä asiakirjoja, joista molemmat vaikuttavat kuoleman jälkeen siihen, mitä vainajan omaisuudelle käy. Avioehtosopimuksella tarkoitetaan aviopuolisoiden välistä sopimusta, jolla voidaan poistaa puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuksiin. Avio-oikeudella tarkoitetaan puolison oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioehtosopimuksella voidaan sopia, ettei kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta mihinkään toistensa omaisuuteen tai ettei vain toisella puolisolla ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen. Lisäksi avioehtosopimuksessa voidaan sulkea avio-oikeus vain tietyn omaisuuden osalta.

Avioehto voidaan tehdä myös vain avioeron varalta, jolloin kuolemantapauksessa avio-oikeus säilyy. Avioehto tulee tehdä kirjallisena ja se tulee päivätä. Lisäksi sekä osapuolten että kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa se. Avioehto rekisteröidään Digi- ja väestötietovirastossa, jotta se olisi pätevä.

Testamentilla henkilö puolestaan ilmaisee, kenelle haluaa omaisuutensa menevän kuolemansa jälkeen. Testamentti tulee myös tehdä kirjallisena ja sekä sen laatijan että kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa se. Testamenttia ei tarvitse rekisteröidä. Testamentti on se asiakirja, jossa voidaan sulkea pois rintaperillisten ja testamentin saajien puolisoiden avio-oikeus perittyyn omaisuuteen – avioehdossa ei voida siis määrätä omien perillisten aviopuolisoiden avio-oikeudesta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Avioparilla voi olla sekä avioehto että testamentti toistensa hyväksi. Jos avioehto on tehty sekä avioeron että kuoleman varalta, ositusta ei suoriteta, mutta testamentin määräyksiä noudatetaan lakiosasääntöjä unohtamatta. Tässä huonona puolena on perintöverotus. Jos vainaja on ollut huomattavasti varakkaampi, leski ei saa verotonta osinkoa, vaan kaikki hänelle tuleva omaisuus tulee perintöveron alaisena perintönä. Jos leski on varakkaampi, perintöverosäännöksillä ei ole merkitystä. Verotukselliselta kannalta huonon tilanteen voi estää tekemällä avioehtosopimuksen vain avioeron varalta.

Avioparilla voi siis olla sekä avioehtosopimus sekä testamentti toistensa hyväksi. Testamentilla voi määrätä omaisuuden muullekin henkilölle kuin leskelleen. Tällöin ositusta ei suoriteta ja omaisuus menee testamentin määräysten mukaan (lakiosasääntöjä unohtamatta). Leskellä on kuitenkin lain mukaan tiettyjä oikeuksia puolisonsa kuoleman jälkeen, vaikkei hän saisikaan tältä mitään osituksessa tai perinnönjaossa. Tällainen oikeus on esimerkiksi oikeus hallita yhteistä kotia ja sen irtaimistoa. Lesken oikeuksista voit kysyä lisää lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa