Minilex - Lakipuhelin

Avioehto avioeron varalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen aviovarallisuusjärjestelmässä puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tästä lähtökohdasta poiketen kihlakumppanit tai puolisot voivat kuitenkin ennen avioliittoa tai sen aikana tekemässään avioehtosopimuksessa eli avioehdossa määrätä, että avio-oikeus suljetaan kokonaan tai osittain pois kummankin omaisuuteen. Avioehto voidaan lisäksi laatia vain avioeron varalle. Puolisot voivat siis sisällyttää avioehtoon ehdon, että kummallakaan ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen vain siinä tapauksessa, että avioliitto purkautuu avioeron johdosta.

Muotovaatimukset

Avioehto on tehtävä kirjallisesti ja sitä koskevat ankarat muotovaatimukset. Jotta sopimus olisi pätevä, tulee sen olla päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Jos puoliso tai kihlakumppani vajaavaltaisuuden tai toimintakelpoisuuden rajoittamisen vuoksi ei ole oikeutettu itse tekemään avioehtosopimusta, hänen on hankittava siihen edunvalvojansa kirjallinen hyväksyminen. 

Rekisteröinti

Avioehtosopimus on jätettävä Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi, jotta se tulisi voimaan. Avioehdon rekisteröinnille ei avioliiton jatkuessa normaalisti ole sinällään mitään määräaikaa, vaan se voidaan rekisteröidä vuosienkin kuluttua sen laatimisesta. Avioeron tultua vireille rekisteröinti ei kuitenkaan ole enää mahdollista, vaikka sopimus itsessään olisi pätevästi laadittu ennen avioliittoa tai sen aikana. Tämä takaraja on ehdoton ja se koskee myös avioliiton purkautumista toisen puolison kuolemaan.

Ilmoitus avioehdon rekisteröimisestä on tehtävä virastolle kirjallisesti. Rekisteröinti-ilmoituksen voi tehdä kumpi tahansa puolisoista tai kihlakumppaneista toista kuulematta. Ilmoitukseen on liitettävä alkuperäinen kappale avioehtosopimuksesta. Avioehtosopimuksen rekisteröinti voidaan suorittaa missä tahansa virastossa puolisoiden asuin- ja kotipaikkakunnasta riippumatta.

Puolisot voivat tehdä avioehdon itse, mutta avioehto voi osoittautua monimutkaiseksi sopimukseksi laatia, ja silloin olisi syytä kääntyä osaavan asiantuntijan puoleen. Digi- ja väestötietoviraston tehtävä ei ole tutkia sopimuksen lain mukaisuutta siinä vaiheessa, kun sopimus sinne rekisteröidään, joten sopimuksen pätevyys ja lainmukaisuus olisi hyvä varmistaa jo sopimusta laatiessa.

Avioehdon laatimiseen ja rekisteröimiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä lakimiehiimme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehtosopimukseen voidaan myös pätevällä tavalla liittää ilmoitus puolison toiselle puolisolle antamasta lahjasta, eli lahjailmoitus.

-Avioehtosopimusta voidaan muuttaa laatimalla uusi avioehtosopimus, joka on voimaan tullakseen myös rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastoon ennen kuin avioliitto on purkautunut toisen puolison kuolemaan tai ennen kuin avioeroasia on tullut vireille.

Varoitukset

-Avioeron tultua vireille avioehtoa ei voida enää pätevästi laatia eikä rekisteröidä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]