Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus totaalisena, osittaisena tai yksipuolisena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella voidaan määrätä puolisoiden avio-oikeuden laajuudesta useammalla tavalla. Avioehtosopimukseen voidaan ottaa määräys, jonka mukaan kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta sellaiseen omaisuuteen, joka toisella on avioliittoon mentäessä tai jonka hän myöhemmin saa. Tällainen avioehto on avio-oikeuden totaalisesti poissulkeva, jolloin kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen, ei nykyiseen eikä tulevaan.

Puolisot voivat sopia avioehtosopimuksessa niinkin, että avio-oikeutta ei ole johonkin tiettyyn toisen omaisuuteen. Esimerkiksi ennen avioliittoa ansaittu omaisuus saatetaan jättää avio-oikeuden ulkopuolelle. Tällöin kyseessä on osittainen avioehto. Yksipuolisella avioehdolla tarkoitetaan puolestaan sopimusta, jossa ainoastaan toisen puolison avio-oikeus suljetaan pois. Tällöin toisella puolisolla on avio-oikeus kaikkeen puolison omaisuuteen, kun taas toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn puolison omaisuuteen.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Avioehtosopimukseen on sallittua liittää myös ilmoitus puolison toiselle puolisolle antamasta lahjasta. Jos puolisot haluavat palauttaa aiemmin avioehdolla poissuljetun avio-oikeuden toistensa omaisuuteen, heillä on siihen oikeus. Tällainenkin uusi avioehtosopimus tulee tehdä avioehdon muodossa. Näin uusi avioehto kumoaa aiemmin tehdyn avioehtosopimuksen. Kun avioehtosopimus on tehty, se on lähtökohtaisesti voimassa sekä avioeron että puolison kuoleman johdosta päättyneen avioliiton jälkeen. Oikeuskäytännössä omaksutun kannanoton mukaan avioehtoon voidaan kuitenkin liittää ehto, jonka mukaan puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen ainoastaan silloin, kun avioliitto purkautuu avioeron johdosta. On epäselvää, voidaanko vastaavanlaista ehtoa tehdä koskemaan vain sellaista avioliiton purkautumista, joka johtuu toisen puolison kuolemasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa