Minilex - Lakipuhelin

Avioehdon vaikutus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Naimisissa olleen henkilön kuollessa on ennen perinnönjakoa toimitettava omaisuuden ositus, jossa omaisuus jaetaan puolisoiden kesken. Vaikka puolisot omistavat oman omaisuutensa avioliitosta huolimatta, on heillä kuitenkin lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus toteutetaan avioliiton päättyessä siten, että puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja saatu summa jaetaan osapuolten kesken puoliksi. Avio-oikeuden ulottuvuuteen voi kuitenkin vaikuttaa tekemällä avioehtosopimuksen. Avioehdolla puolisot voivat sopia joko erilaisista rajoituksista avio-oikeuteen tai palauttaa aiemmalla avioehdolla poistetun avio-oikeuden. Koska jaettavan perinnön määrä ja laatu selviävät vasta osituksen toimittamisen kautta, vaikuttaa avioehtosopimus myös kuolinpesän osakkaille tulevaan perintöön.

Jos avioehtoa ei ole lainkaan laadittu tai avioehdolla on palautettu aiemmin poistettu avio-oikeus, lasketaan pääsääntöisesti kaiken puolisoiden omistaman omaisuuden säästöt yhteen ja kummankin puolison osuus on puolet tästä. Laskennallinen osuus toteutetaan siten, että enemmän omistanut osapuoli luovuttaa omaisuutta tasinkona toiselle osapuolelle. Leski saa kuitenkin kieltäytyä tasingon luovuttamisesta vainajan perillisille. Jos leski ei käytä tätä oikeuttaan tai kuolinpesä on tasinkovelvollinen, muodostuu jaettavaksi jäämistöksi siis puolet vainajan ja lesken omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä. Jos taas puolisot ovat tehneet avioehdon, jossa vaikkapa jokin osa omaisuudesta on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle, ei tätä omaisuutta oteta mukaan säästölaskelmaan. Tällöin kyseisen omaisuuden arvo hyödyttää ainoastaan sen omistajaa. Esimerkiksi, jos vainajan varoihin kuuluu avio-oikeudesta vapaa kiinteistö, ei leski saa osituksessa vastaavaa määrää muuta omaisuutta. Vainajan jäämistö muodostuu tästä syystä arvokkaammaksi kuin se olisi muodostunut ilman avioehtoa. Tyypillisin avioehtosopimus on kuitenkin sellainen, jossa avio-oikeus on poistettu molemminpuolisesti ja kaikkea omaisuutta koskien. Tällöin osituksen sijaan toimitetaan omaisuuden erottelu, jossa kumpikin osapuoli pitää omistamansa omaisuuden. Perinnön suuruus määräytyy näissä tapauskissa suoraan vainajan omistusten mukaan.

Avio-oikeuden ulottuvuus vaikuttaa siis jaettavaan perintöön huomattavasti, ja tähän ulottuvuuteen voivat puolisot vaikuttaa ainoastaan avioehdolla. Avio-oikeutta on mahdollista rajoittaa myös lahjakirjaan tai testamenttiin otettavalla määräyksellä saajan puolison oikeudesta, mutta tähän eivät puolisot voi itse vaikuttaa. Avioehdon laadinta tai sen laatimatta jättäminen onkin iso osa jäämistösuunnittelua ja päätöksen vaikutuksia kannattaa arvioida huolellisesti. Tarkoitetun lopputuloksen varmistamiseksi on suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen avioehtoihin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]