Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeuden päättyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittolain perusteella puolisoilla on avioliiton päättyessä oikeus puoleen avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä. Avioliitto päättyy lähtökohtaisesti joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan, jolloin myös puolisoiden omaisuutta koskeva avio-oikeusyhteys päättyy. Puolisoiden avio-oikeus on siis olemassa koko avioliiton ajan, mutta avioeron vireille tulon ja puolison kuoleman jälkeen saatu omaisuus jää pääsääntöisesti avio-oikeuden ulkopuolelle. Poikkeuksena on kuitenkin avio-oikeuden alaisen omaisuuden tuotto, johon avio-oikeus säilyy ositukseen asti.

Avioerotilanteessa avio-oikeuden päättymisen osalta on kuitenkin laissa varauma. Jos puolisot hakevat avioeroa, mutta eivät kuitenkaan vie sitä loppuun vuoden kuluessa avioeron vireilletulosta, avio-oikeus toisen omaisuuteen jatkuu normaalisti. Tämä edellyttää sitä, että puolisoiden välillä ei ole tehty ositusta harkinta-aikana. Jos ositus on tällaisessa tilanteessa ehditty kuitenkin toimittaa ja puolisot päättävätkin jatkaa avioliittoa, ei heillä ole enää avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, ellei osituksen jälkeen avioehtosopimuksella toisin määrätä.

Avio-oikeuteen sisältyvää omaisuutta on mahdollista rajoittaa puolisoiden toimesta joko ennen avioliittoa tai sen aikana. Puolisot voivat keskenään sopia avioehdon perusteella, että avio-oikeus puolisoiden välillä suljetaan joko osittain tai kokonaan pois. Avioehtosopimuksen voivat tehdä kihlakumppanit, aviopuolisot tai rekisteröidyn parisuhteen osapuolet. Tämän lisäksi sopimuksella voidaan rajata avio-oikeuden ulkopuolelle omaisuus, jonka puoliso on saanut ennen avioliittoa ja/tai omaisuus, jonka hän myöhemmin avioliiton aikana tulee samaan.

Myös ulkopuoliset voivat rajoittaa puolisoiden avio-oikeuden alaista omaisuutta. Sivullinen voi esimerkiksi testamentissaan tai lahjakirjassaan määrätä, että saajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta kyseiseen omaisuuteen. On myös mahdollista, että omaisuus on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle sekä puolisoiden välisellä avioehdolla, että lahjanantajan tai testamentintekijän antamalla määräyksellä.

Avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen päättyy siis varsinaisesti joko avioeron vireille tuloon tai toisen puolison kuolemaan. Avio-oikeuden voi myös kokonaan tai osittain sulkea pois avioehtosopimuksella taikka esimerkiksi testamenttiin tai lahjakirjaan otetulla määräyksellä.

Lisää avio-oikeuden päättymisestä voit tiedustella asiantuntevilta lakimiehiltämme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avio-oikeuden voi sulkea kokonaan tai osittain pois avioehtosopimuksella ennen avioliittoa tai sen aikana.

-Testamentissa, lahjakirjassa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä voi määrätä avio-oikeuden poissulkemisesta.

Varoitukset

-Avioehtosopimuksen voimaan tuleminen edellyttää sen rekisteröintiä Digi- ja väestötietovirastossa. Se ei kuitenkaan tule voimaan silloin, jos rekisteröinti tapahtuu vasta avioliiton päättymisen jälkeen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]