Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehdolla tarkoitetaan aviopuolisoiden tai kihlakumppanien tekemää sopimusta avio-oikeuden ulottuvuudesta heidän keskinäisessä suhteessaan. Avioehtosopimuksella puolisot voivat sopia esimerkiksi siitä, että avio-oikeutta ei ole johonkin tai mihinkään puolisoiden omaisuuteen tai he voivat palauttaa aiemmalla avioehdolla poistetun avio-oikeuden. Avio-oikeus vaikuttaa puolisoiden omaisuuden jakamiseen heidän välillään liiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioehtosopimus täytyy laatia noudattaen tiettyjä muotovaatimuksia, jotta se olisi pätevä, ja se täytyy rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa, ennen kuin se tulee voimaan. Avioehdon voi tehdä ennen avioliittoa tai sen aikana, ja myös avopuolisot voivat tehdä avioehdon tulevaa avioliittoaan varten. Tällöin sopimus tulee voimaan vihkimisen myötä.

Jos avopuolisot tekevät avioehtosopimuksen, ei sillä voisi olla tosiasiallisia vaikutuksia ennen avioliittoa. Tämä johtuu siitä, että puolisoille syntyy avio-oikeus toistensa omaisuuteen vasta avioliiton solmimisen myötä. Avioehtosopimuksella ei siten voida määrätä avio-oikeuden ulottuvuudesta avopuolisoiden välillä, sillä heillä ei ole avio-oikeutta, jota rajoittaa tai palauttaa. Avoliiton päättyessä molemmat puolisot siis lähtökohtaisesti ottavat oman omaisuutensa, mikä vastaa tilannetta, jossa aviopuolisot ovat poistaneet toisiltaan avio-oikeuden kokonaan ja molemminpuolisesti. Jos avopuolisot eivät ole lähitulevaisuudessa aikeissa solmia avioliittoa, mutta he haluavat sopia omaisuutensa jakamisesta liiton päättyessä, onkin heidän vaihtoehtonaan laatia jonkinlainen sopimus yhteistalouden purkamisesta.

Avioehtosopimuksen tekeminen on siis mahdollista jo avoliiton aikana. Avioehdon vaikutukset alkavat kuitenkin vasta avioliitossa tai oikeastaan sen purkauduttua, joten avioehto ei ole avopuolisoille käyttökelpoinen työkalu ilman todellisia avioitumissuunnitelmia. Avoliiton aikana pari voi sen sijaan tehdä erilaisia sopimuksia ja testamentteja, joilla he voivat määrätä omaisuudestaan. Jos siis olet avoliiton osapuoli ja tarvitset neuvoja varallisuusasioidesi järjestelyyn, saat niitä esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avopari voi tehdä testamentin ja muita sopimuksia, joilla määrätä omaisuudesta

Varoitukset

- Avioehtosopimuksella ei ole konkreettisia vaikutuksia avoparille

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]