Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja omaisuus ennen avioliittoa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehdolla aviopuolisot tai kihlakumppanit voivat määrätä, ettei heillä ole oikeutta toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioehdolla voidaan sopia, mitä omaisuutta avioehto koskee: avioehtosopimus voi siten koskea koko omaisuutta tai yksittäistä kohdetta, jonka puoliso on omistanut jo ennen avioliittoa tai jonka puoliso tulee avioliiton aikana saamaan esimerkiksi perinnön kautta.

Avioliitto ei vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin eli molemmat puolisot omistavat edelleen avioliitossa sen omaisuuden, jonka he ovat omistaneet ennen avioliittoa. Myös avioliiton aikana hankittu omaisuus kuuluu sille puolisolle, joka on hankkinut tai perinyt omaisuuden. Puolisoilla on mahdollisuus hankkia myös yhteistä omaisuutta. 

Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan tasan ositusperusteen synnyttyä. Ositusperuste syntyy joko avioeron tai puolison kuoleman johdosta. Avio-oikeus ulottuu myös ennen avioliittoa hankittuun omaisuuteen, kuten lahjaan tai perintöön. Siispä avio-oikeudella on taannehtiva vaikutus: avio-oikeus koskee kaikkea puolisoiden omaisuutta riippumatta siitä, milloin omaisuus on hankittu. Jotta ennen avioliittoa hankittu omaisuus säilyy omistajallaan, puolisoiden on tehtävä avioehto, jossa avio-oikeus kyseiseen omaisuuteen poistetaan.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Avioehtosopimus voidaan tehdä ennen avioliiton solmimista tai avioliiton solmimisen jälkeen. Sopimus vaatii molempien puolisoiden suostumuksen ja kirjallinen sopimus on jätettävä Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi. Avioehtosopimus on voimassa siitä lähtien, kun se on rekisteröity.

Myös ennen avioliittoa hankittu omaisuus on avio-oikeuden alaista omaisuutta. Avio-oikeutta ennen avioliittoa hankittuun omaisuuteen voidaan rajoittaa kirjallisella avioehtosopimuksella, jossa avio-oikeus rajataan koskemaan vain tiettyä omaisuutta. Avio-oikeus voidaan poistaa avioehtosopimuksella myös kokonaan. 

 

Varoitukset

- Huomioithan, että myös ennen avioehdon tekemistä hankittu omaisuus tulee avio-oikeuden piiriin, jollei sitä siitä poissuljeta avioehdolla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa