Minilex - Lakipuhelin

Avioehto perunkirjoituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoitus toimitetaan perittävän kuolin hetken jälkeen ja siihen kootaan perittävän varat ja velat. Perunkirjoitus on tehtävä kolmessa kuukaudessa perittävän kuolemasta. Uusien varojen tai velkojen ilmentyessä myöhemmin, voidaan täydennys- tai oikaisuperukirja tehdä yhden kuukauden määräajassa. Perunkirjoituksessa tarkoituksena on luetteloida perittävän kaikki varat ja velat, joiden perusteella voidaan tehdä perillisten kesken perinnönjako. Perukirja toimii myös perintöverotuksen pohjana. 

Avioehdolla taas tarkoitetaan aviopuolisoiden välistä avioehtosopimusta, joka realisoituu avioliiton päättyessä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioehdolla määritetään, että puolisoilla ei ole avio-oikeutta toisten omaisuuteen ollenkaan tai on vain osittain. Avioehdolla on voitu myös sopia, että avio-oikeus palautetaan sellaiseen omaisuuteen, jonka osalta se on aiemmalla sopimuksella suljettu pois.

Mikäli aviopuolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen avioliiton aikana tai sitä ennen, on se tai sen oikeaksi todistettu kopio liitettävä perukirjaan. Tämän lisäksi perukirjaan on ilmoitettava avio-oikeudesta vapaan omaisuuden määrä, koska tämä voi perustua joko avioehtoon, lahjanantajaan tai testamenttiin. Ennen perinnönjakoa suoritetaan puolisoiden välinen omaisuuden ositus, missä puolisot saavat puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä. Vasta kun ositus on tehty, saadaan selville kuolleen puolison perillisille tulevan jäämistön suuruus – joka on siis puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä sekä mahdollisesta kuolleen puolison vapaasta omaisuudesta. Menettely vaikuttaa muun muassa perintöverotukseen, ja tästä syystä avioehdon merkitys perukirjassa on suuri. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]