- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Puolisot omistavat avioliitosta huolimatta oman omaisuutensa riippumatta siitä, onko omaisuus hankittu ennen liiton solmimista vai sen jälkeen. Puolisoilla on kuitenkin avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liiton purkauduttua toisen puolison kuolemaan tai avioeroon, puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja molempien laskennalliseksi osuudeksi määritetään osituksessa puolet tästä summasta. Enemmän omistanut puoliso luovuttaa sitten vähemmän omistaneelle tasinkoa, jotta laskennallinen osuus saadaan toteutettua. Puolisot voivat kuitenkin tehdä avioehtosopimuksen, jolla vaikutetaan avio-oikeuden ulottuvuuteen joko rajaamalla sitä tai palauttamalla aiemmin poistettu avio-oikeus. Jos avio-oikeus on esimerkiksi suljettu kokonaan molemminpuolisesti pois, suoritetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu, jossa molemmat puolisot pitävät oman omaisuutensa.
Avioehtosopimuksella aiemmin poistettu avio-oikeus on siis mahdollista palauttaa tekemällä uusi avioehtosopimus. Avioehto saatetaan voimaan rekisteröimällä se Digi- ja väestötietovirastossa, ja myös avioehdon muuttaminen tai poistetun avio-oikeuden palauttaminen vaatii uuden avioehtosopimuksen rekisteröintiä. Esimerkiksi vanhan avioehtosopimuksen hävittäminen ei riitä, vaan avioehtosopimuksella poistetun oikeuden palauttaminen vaatii uutta sopimusta. Avio-oikeudesta voi uudessa avioehdossa sopia haluamallaan tavalla, ja avio-oikeus voidaankin palauttaa vaikkapa vain jonkin tietyn omaisuuden osalta. Jos avio-oikeus kuitenkin palautetaan uudella avioehdolla kokonaan, on tilanne käytännössä osituksen kannalta sama kuin silloin, jos kumpaakaan avioehtoa ei olisi tehty.
Avioehtosopimus on puolisoiden ainoa keino vaikuttaa avio-oikeuden ulottuvuuteen ja sitä kautta toimitettavan osituksen lopputulokseen. Ositus vaikuttaa kuolemantapauksessa taas puolisoiden jäämistöjen suuruuteen ja perillisille tulevaan omaisuuteen. Avioehtosopimuksen tekemisen tai tekemättä jättämisen kaikkia mahdollisia vaikutuksia voikin olla hankalaa arvioida, minkä vuoksi lakimiehen puoleen kääntyminen on suositeltavaa eri vaihtoehtoja punnittaessa. Avio-oikeuden palauttamiseen liittyviin lisäkysymyksiin vastauksia saat soittamalla lakipuhelimeemme.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.