Minilex - Lakipuhelin

Kuinka välttää avioehtoon liittyviä riitoja?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

On tyypillistä, että avioliittoa solmittaessa osapuolet eivät tule ajatelleeksi eron mahdollisuutta. Kaikki avioliitot kuitenkin purkautuvat aikanaan: jos ei eron vuoksi, niin viimeistään toisen kuollessa. Monta ositukseen liittyvää riitaa on kuitenkin vältettävissä, jos jo avioliiton aikana kiinnitetään huomiota siihen, kuinka omaisuus halutaan avioliiton purkautuessa jaettavan.

Yksi tapa suunnitella omaisuuden jakoa on avioehdon tekeminen. Myös avioehto saattaa kuitenkin aiheuttaa erimielisyyksiä osituksessa, esimerkiksi jos se on tulkinnanvarainen tai toinen osapuoli pitää sitä kohtuuttomana. Tässä artikkelissa listataan toimenpiteitä, jotka auttavat minimoimaan avioehtoon liittyvät riitaisuudet osituksessa.

Harkitse avioehdon tarve

Jo avioliittoa solmittaessa osapuolten on syytä perehtyä ainakin pintapuolisesti avioliiton juridiseen puoleen. Vasta sen jälkeen, kun on perillä avioliiton oikeusvaikutuksista, voi tietää, tarvitseeko avioehtoa. Esimerkiksi eräs yleinen väärinkäsitys on, että vain avioliiton aikana hankittu omaisuus jaettaisiin osituksessa puoliksi. Todellisuudessa avio-oikeus ulottuu myös ennen avioliittoa hankittuun omaisuuteen, ja jos tämän omaisuuden haluaa rajata pois avio-oikeuden piiristä, on siitä sovittava avioehdossa.

Muista kohtuullisuus

Vaikka puolisot voivatkin avioehtosopimuksella sopia omaisuuden jaosta lähtökohtaisesti haluamallaan tavalla, sopimuksen on kuitenkin oltava kohtuullinen. Avioliittolain mukaan ositusta on mahdollisuutta sovitella niin, että avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle suljettu omaisuus määrätäänkin avio-oikeuden alaiseksi. Sovittelun ehtona on, että ositus muuten johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen tai toinen puoliso saisi perusteetonta etua.

Se, milloin ositus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen, määräytyy viime kädessä tuomioistuimessa. Jo pelkkä vaatimus osituksen sovittelusta ja siitä seuraava oikeudenkäynti on kallis ja aikaa vievä, vaikka avioehto lopulta katsottaisiinkin kohtuulliseksi. Tämän takia on tärkeää, että avioehtoa laadittaessa molemmat osapuolet kokevat avioehdon tarpeellisena ja reiluna. Tämä ei tietenkään takaa, etteikö riitoja syntyisi, mutta suurimmillaan erimielisyyksien mahdollisuus on silloin, jos avioehto on tehty vain toisen mieliksi tai niin, ettei ole täysin ymmärretty sen sisältöä.

Tee tarvittaessa muutoksia

Avioehtoa voi muuttaa tekemällä uuden avioehdon ja rekisteröimällä sen Digi- ja väestötietovirastossa. Tämä voi olla tarpeen, jos puolisoiden olosuhteissa tapahtuu muutoksia, esimerkiksi jos toinen saa huomattavan lahjan tai perinnön.

Tarkistuta avioehto lakimiehellä

Avioehdon pienilläkin yksityiskohdilla voi olla huomattava merkitys omaisuuden osituksessa. Tämän takia avioehto voi olla tarpeen luetuttaa läpi lakimiehellä, jotta voi varmistua siitä, että sillä on halutut oikeusvaikutukset.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]