Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus perunkirjoituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksen yhtenä päätarkoituksena on selvittää kuolinpesä perinnönjakokelpoiseksi. Perunkirjoituksessa tarvittavia keskeisiä asiakirjoja ovat muun muassa vainajan ja pesän varoja ja velkoja todentavat asiakirjat, mahdollinen testamentti ja avioehtosopimus.  Avioehto tarkoittaa aviopuolisoiden laatimaa avio-oikeuden osittain tai kokonaan poissulkevaa sopimusta. Avioehtosopimus on esitettävä perunkirjoituksessa sen vuoksi, että ositus voidaan suorittaa oikein ja niin kuin puolisot ovat molempien eläessä tarkoittaneet.

Ositus tarkoittaa toimenpidettä, jossa lasketaan ensin aviopuolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästö. Säästö jaetaan kahteen yhtä suureen osaan ja tosiasiallisesti enemmän omistava puoliso maksaa tasinkona vaadittavan erotuksen vähävaraisemmalle puolisolleen. Ainoastaan siinä tapauksessa, että leski todetaan perunkirjoituksessa varakkaammaksi kuin perinnönjättäjä, ei lesken tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesän hyväksi. Kaikki omaisuus, jota avioehdossa ei ole mainittu, otetaan osituksen kohteeksi.

Avioehtosopimus voi olla myös täydellinen, jolloin puolisot ovat poissulkeneet kokonaan oikeutensa toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä. Tällöin osituksen sijasta perunkirjoituksessa toimitetaan omaisuuden erottelu. Erottelussa vainajan omaisuus ainoastaan erotetaan lesken omaisuudesta, jotta saadaan selville perinnön suuruus.

Avioehdon huomioon ottaminen perunkirjoituksessa on hyvin tärkeää, jotta yhden tai useamman perillisen perintöosat voidaan laskea oikein. Aviopuolisoiden on kuitenkin jo avioehtoa laatiessaan hyvä muistaa, että avioehto huomioidaan ainoastaan osituksessa, eikä sillä ole vaikutusta lesken mahdolliseen perintöoikeuteen. Perinnönjakoon on mahdollista vaikuttaa ainoastaan testamentilla. Lakimieheen kannattaa olla yhteydessä, mikäli avioehdon tulkinta perunkirjoituksessa aiheuttaa epäselvyyksiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]