Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus perunkirjoituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perunkirjoituksen yhtenä päätarkoituksena on selvittää kuolinpesä perinnönjakokelpoiseksi. Perunkirjoituksessa tarvittavia keskeisiä asiakirjoja ovat muun muassa vainajan ja pesän varoja ja velkoja todentavat asiakirjat, mahdollinen testamentti ja avioehtosopimus.  Avioehto tarkoittaa aviopuolisoiden laatimaa avio-oikeuden osittain tai kokonaan poissulkevaa sopimusta. Avioehtosopimus on esitettävä perunkirjoituksessa sen vuoksi, että ositus voidaan suorittaa oikein ja niin kuin puolisot ovat molempien eläessä tarkoittaneet.

Ositus tarkoittaa toimenpidettä, jossa lasketaan ensin aviopuolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästö. Säästö jaetaan kahteen yhtä suureen osaan ja tosiasiallisesti enemmän omistava puoliso maksaa tasinkona vaadittavan erotuksen vähävaraisemmalle puolisolleen. Ainoastaan siinä tapauksessa, että leski todetaan perunkirjoituksessa varakkaammaksi kuin perinnönjättäjä, ei lesken tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesän hyväksi. Kaikki omaisuus, jota avioehdossa ei ole mainittu, otetaan osituksen kohteeksi.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


» Selvitä asiasi heti

Estät ennalta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.

» Unohda ajanvaraukset

Saat vastaukset helposti ilman kalliita tapaamisia.

» Edullinen minuuttihinta

Kiinteä ja edullinen minuuttihinta, joten maksat vain käyttämästäsi puheluajasta.

Avioehtosopimus voi olla myös täydellinen, jolloin puolisot ovat poissulkeneet kokonaan oikeutensa toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä. Tällöin osituksen sijasta perunkirjoituksessa toimitetaan omaisuuden erottelu. Erottelussa vainajan omaisuus ainoastaan erotetaan lesken omaisuudesta, jotta saadaan selville perinnön suuruus.

Avioehdon huomioon ottaminen perunkirjoituksessa on hyvin tärkeää, jotta yhden tai useamman perillisen perintöosat voidaan laskea oikein. Aviopuolisoiden on kuitenkin jo avioehtoa laatiessaan hyvä muistaa, että avioehto huomioidaan ainoastaan osituksessa, eikä sillä ole vaikutusta lesken mahdolliseen perintöoikeuteen. Perinnönjakoon on mahdollista vaikuttaa ainoastaan testamentilla. Lakimieheen kannattaa olla yhteydessä, mikäli avioehdon tulkinta perunkirjoituksessa aiheuttaa epäselvyyksiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa