Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus kuolinpesään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä on perittävän kuoleman jälkeen hänen varoistaan ja veloistaan muodostuva kokonaisuus. Kuolinpesässä vainajan omaisuus selvitetään ja pesä saatetaan jakokuntoon ja perinnönjaon jälkeen kuolinpesä lakkaa olemasta. Kuolinpesän osakkaat yleensä huolehtivat pesän selvityksestä ja saattamisesta jakokuntoon. Pesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentinsaajat ja leski perillisenä tai avio-oikeuden nojalla. Leskellä on avio-oikeus suoraan lain nojalla, elleivät puolisot olleet poistaneet avio-oikeutta avioehtosopimuksella.

Lesken avio-oikeus kuolinpesään tarkoittaa, että leski on pesän osakas siihen asti, kunnes puolisoiden omaisuuden ositus on toimitettu. Ositusta tai perinnönjakoa ei saa lähtökohtaisesti toimittaa, ennen kuin pesän ja vainajan velat on maksettu. Ositus tehdään ennen perinnönjakoa, sillä kuolleen puolison varsinainen jäämistö määräytyy osituksen perusteella.

Avioliittojärjestelmän yhtenä lähtökohtana on, että puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeudella on vaikutusta vasta avioliiton päättyessä avioeroon tai puolison kuolemaan, sillä avioliiton aikana puolisot omistavat oman omaisuutensa yleensä normaaliin tapaan. Osituksessa puolisoiden yhteenlaskettu omaisuus puolitetaan, ellei avioehtosopimuksesta muuta johdu. Kuolinpesän ja lesken välisessä osituksessa noudatetaan samoja sääntöjä kuin avioero-osituksessa, kuitenkin eräin poikkeuksin. Lesken ei halutessaan tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle, vaan saa pitää kaiken omaisuutensa. Tätä kutsutaan lesken tasinkoetuoikeudeksi. Kuolinpesän on kuitenkin suoritettava mahdollista tasinkoa leskelle. Tasinko tarkoittaa aviopuolisoiden osituksessa omaisuudet tasaavaa omaisuuserää.

Leskellä on avio-oikeuden ohella oikeuksia myös perintökaaren perusteella. Jos ensiksi kuolleelta puolisolta ei jäänyt rintaperillisiä (eli lapsia tai lapsenlapsia), menee jäämistö kokonaan leskelle riippumatta siitä, oliko puolisoilla avio-oikeutta toistensa omaisuuteen vai ei. Leski saa myös pitää kuolleen puolison koko jäämistöomaisuutta jakamattomana hallussaan, ellei joku rintaperillisistä vaadi perinnönjakoa tai perittävän jättämästä testamentista muuta johdu. Tämä oikeus on leskellä siitäkin huolimatta, että hänellä ei ole avio-oikeutta mihinkään ensiksi kuolleen puolison omaisuuteen. Lesken hallintaoikeus jäämistöön tarkoittaa vähintään sitä, että hän saa pitää puolisoiden yhteisen asunnon ja tavanomaisen asuntoirtaimiston hallussaan rintaperillisten jakovaatimuksen ja testamentin saajan oikeuden estämättä.

Avio-oikeuteen ja kuolinpesään liittyvät kysymykset ovat moninaisia ja erityistilanteita tulee usein eteen. Lisää avio-oikeuteen ja kuolinpesään liittyvistä asioista voit kysyä asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]