Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja omaisuuden tuotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti kaikki omaisuus on avio-oikeuden alaista omaisuutta, olipa se hankittu avioliiton aikana tai sitä ennen. Näin ollen myös avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta saatu tuotto luetaan pääsääntöisesti avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi – myös silloin, kun omaisuus olisi avio-oikeudesta vapaata omaisuutta. Lainvalmistelutöissä tätä on perusteltu sillä, että omaisuuden tuotto kuuluu normaalisti perheen elatukseen ja muihin vastaaviin tarkoituksiin. Avio-oikeudella tarkoitetaan oikeutta toisen puolison omaisuuteen, joka konkretisoituu avioeron vireille tulon tai toisen puolison kuoleman jälkeen tapahtuvassa osituksessa.

Omaisuus tai siitä saatava tuotto ei kuitenkaan ole avio-oikeuden alaista, jos siitä on sovittu puolisoiden välisellä avioehtosopimuksella tai jos siitä on lahjakirjassa, testamentissa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä siten määrätty. Määräys omaisuuden tuoton avio-oikeuden ulkopuolelle rajaamisesta on oltava nimenomainen. Sitä ei voida todeta esimerkiksi vain pelkän oletetun tahdon perusteella. Tämän lisäksi omaisuudesta saatu tuotto jää avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolelle, jos omaisuus on hankittu vasta, kun avioliitto on päättynyt toisen osapuolen kuolemaan tai jos avioero on laitettu vireille ennen tätä.

Vinkit

- Jos haluaa sulkea omaisuuden tuoton avio-oikeuden ulkopuolelle, on siitä tehtävä nimenomainen määräys avioehtosopimuksessa

Varoitukset

- Vaikka omaisuus olisi rajattu avio-oikeuden ulkopuolle, tulee lähtökohtaisesti omaisuuden tuotto silti jaettavaksi

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa