Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus ja sen alainen omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen aviovarallisuusjärjestelmä rakentuu avio-oikeuden totaliteetin varaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että kaikki puolisoiden omaisuus, olipa se saatu ennen avioliittoa tai sen aikana, on avio-oikeuden alaista omaisuutta. Merkitystä ei näin ollen ole sillä, onko omaisuus saatu ansiotuloina, lahjana tai perintönä. Esimerkiksi puolisoiden omistama asunto, lomakiinteistö, ansiotulot ja muut sijoitukset ovat avio-oikeuden alaista omaisuutta. Myös puolisoiden omaisuuden tuotto kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen.

Avio-oikeuden vaikutukset alkavat heti puolisoiden vihkimisestä. Avio-oikeusyhteys puolisoiden välillä päättyy, kun avioliitto purkautuu joko avioeron vireille tulon tai toisen puolison kuoleman johdosta. Avioliittolain mukaan avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen ei kuulu siten enää omaisuus, joka on ansaittu taikka saatu lahjana, perintönä tai testamentin nojalla avioeron vireille tulon tai toisen puolison kuoleman jälkeen. Avioeron osalta on kuitenkin säädetty varauma: jos avioero raukeaa eikä ositusta ole keretty toimittaa prosessin aikana, jatkuu puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen normaalisti.

Avio-oikeus on mahdollista poissulkea kokonaan puolisoiden väliltä tai sitä voidaan rajoittaa. Puolisot voivat ensinnäkin tehdä keskenään avio-oikeuden poissulkevan tai sitä rajoittavan avioehtosopimuksen. Myös sivullinen voi määrätä lahjakirjassa, testamentissa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä, että omaisuuden saajan aviopuolisolla ei ole avio-oikeutta kyseiseen omaisuuteen.

Avioliittolaissa tunnetaan myös ns. kolmas omaisuuslaji avio-oikeuden alaisen ja siitä vapaan omaisuuden lisäksi. Kyseisellä omaisuuslajilla tarkoitetaan oikeuksia, jota ei voida luovuttaa tai jotka muuten ovat luonteeltaan henkilökohtaisia, ja ne tilanteesta riippuen voivat olla joko avio-oikeuden alaista tai sen ulkopuolista omaisuutta. Tällainen on esimerkiksi tekijänoikeus.

Avio-oikeudesta ja sen ulottuvuudesta voit kysyä lisää lakimiehiltämme. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehtosopimuksen voi tehdä ennen avioliittoa tai sen aikana.

Varoitukset

-Omaisuuden tuotto kuuluu lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaisuuteen riippumatta kyseisen omaisuuden avio-oikeusluonteesta, ellei asiasta esimerkiksi avioehtosopimuksella toisin määrätä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]