» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Avioehtoa ei itsessään haeta, vaan ainoastaan sen rekisteröimistä. Avioehtosopimus tulee voimaan, kun se on rekisteröity Digi- ja väestötietoviraston toimesta. Sitä varten tulee täyttää hakemus. Osapuolet laativat itse avioehtosopimuksen, jota tosin koskevat tiukat muotovaatimukset. Rekisteröiminen edellyttää muotovaatimusten täyttymistä.
Jotta avioehtosopimus olisi pätevä, sen tulee olla päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Jos puoliso tai kihlakumppani vajaavaltaisuuden (alaikäisyyden) tai toimintakelpoisuuden rajoittamisen vuoksi ei ole oikeutettu itse tekemään avioehtosopimusta, hänen on hankittava siihen edunvalvojansa kirjallinen hyväksyntä.
Avioehtosopimuksen laatimisen jälkeen parisuhteen osapuolet yhdessä tai toinen heistä yksin täyttää rekisteröintihakemuksen, joka on saatavilla muun muassa viraston nettisivuilta. Lomakkeeseen tulee liittää avioehtosopimus ja muut tarvittavat tiedot. Virasto rekisteröi avioehtosopimuksen, jos sen edellytykset täyttyvät.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Avioehtosopimus voi toisinaan osoittautua haastavaksi sopimukseksi laatia. Muotovaatimusten lisäksi siinä voi sopia avio-oikeudesta vain laissa säädetyillä tavoilla. Jotta avioehtosopimus saadaan laadittua varmasti molempien puolisoiden tarkoittamalla tavalla ja sitten rekisteröityä onnistuneesti, olisi asiassa suositeltavaa kääntyä osaavan asiamiehen puoleen.
Avioehtosopimuksen laatimisessa ja muissa oikeudellisissa kysymyksissä voit olla yhteydessä lakimiehiimme.
Vinkit
-Avioehtosopimuksen voi laatia ennen avioliittoa tai sen aikana.
Varoitukset
-Vaikka avioehtosopimus olisikin laadittu avioliiton aikana, niin se on myös rekisteröitävä sen aikana. Rekisteröintiä ei siis kannata lykätä avioliiton purkautumiseen, koska sen jälkeen se ei ole enää mahdollista, vaikka sopimus itsessään olisikin pätevä.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa