Avioehto laaditaan usein ennen avioliittoa, sillä avioliiton oikeusvaikutukset alkavat vihkimisestä. Avioehto voidaan kuitenkin tehdä myös kesken avioliiton, eli milloin tahansa avioliiton aikana. Avioehto on aviopuolisoiden välinen sopimus, jolla he määräävät avio-oikeuden laajuudesta liitossaan. Avioehdolla voidaan määrätä omaisuudesta, joka puolisolla on avioehtoa laadittaessa sekä omaisuudesta, jonka puoliso myöhemmin saa. Avioehto voidaan tehdä vain molempien puolisoiden suostumuksella.
Avioehto tulee tehdä kirjallisena, sen tulee olla päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu sekä kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Avioehto tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon tullakseen voimaan. Avioehto ei tule voimaan, jos se on jätetty rekisteröitäväksi virastoon avioliiton purkauduttua tai sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille. Aviopuolisot voivat muuttaa avioehtoaan kesken avioliiton laatimalla uuden avioehtosopimuksen ja rekisteröimällä sen. Uudella avioehdolla voidaan esimerkiksi palauttaa avio-oikeus.
Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.
Mies, Länsi-Suomi
Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.
Nainen, Etelä-Suomi
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Nainen, Itä-Suomi
Avioehdolla ei ole suoranaisia oikeusvaikutuksia avioliiton aikana, vaan sen vaikutukset konkretisoituvat avioliiton päättyessä tehtävässä omaisuuden osituksessa. Vaikka avioehtoa käytetään vasta avioliiton päätyttyä, tulee sen olla laadittu ja rekisteröity avioliiton aikana.