Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus rekisteröidyssä parisuhteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rekisteröidyn parisuhteen solmineilla on pääsääntöisesti samankaltaisia oikeuksia ja velvollisuuksia, kuin avioliiton solmineilla henkilöillä. Tiettyjä vähäisiä poikkeuksia on olemassa, mutta niihin ei oteta kantaa tässä artikkelissa. Suomessa rekisteröidyn parisuhteen osapuolet voivat nykyään halutessaan muuttaa parisuhteensa avioliitoksi tekemällä sitä koskevan yhteisen ilmoituksen Digi- ja väestötietovirastolle. Huomioitavaa myös on, että parisuhteen rekisteröinti ei ole enää mahdollista. 

Kun parisuhde rekisteröidään, sen solmineille muodostuu elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan. Myös avioliiton kaltainen avio-oikeus on voimassa rekisteröidyssä parisuhteessa, eli suhteen mahdollisesti purkauduttua puolisoilla on oikeus puoleen heidän yhteenlasketun omaisuutensa säästöstä. Tätä puolikasta kutsutaan avio-osaksi. Käytännössä avio-oikeus konkretisoituu lopulta osituslaskelman perusteella suoritetun tasingon seurauksena. Tällöin enemmän omistava puoliso joutuu suorittamaan vähemmän omistavalle puolisolle tasinkoa niin, että heille kummallekin tulee saman verran omaisuutta.

Avio-oikeuteen voidaan rekisteröidyssäkin suhteessa tehdä puolisoiden haluamia muutoksia avioehtosopimuksin. Avioehtosopimuksessa voidaan sulkea avio-oikeus kokonaan pois puolisoiden väliltä tai vain osittain. Avio-oikeus voidaan esimerkiksi määrätä koskemaan vain puolison rekisteröidyn parisuhteen aikana saamia perintösaatavia. Avioehtosopimus voidaan solmia myös yksipuoliseksi, eli toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen omaisuuteen. Avioehtosopimus voidaan laatia ennen parisuhteen rekisteröimistä tai sen jälkeen. Rekisteröidyn parisuhteen purkauduttua sitä ei voida enää laatia.

Avio-oikeus voidaan poissulkea myös muiden tahojen kuin puolisoiden aloitteesta. Sivullinen voi esimerkiksi testamentissa tai lahjakirjassa määrätä, että saajan puolisolla ei ole avio-oikeutta saatavaan omaisuuteen. Tällaista määräystä kutsutaan avio-oikeusmääräykseksi. Tämä määräys koskee lain mukaan myös kyseisen omaisuuden tilalle tullutta omaisuutta. Jos avio-oikeus halutaan poistaa myös tällaisen omaisuuden tuoton osalta, on siitä määrättävä erikseen.

Avio-oikeuteen voidaan puuttua vielä osituksen aikana tai sen jälkeen osituksen sovittelussa. Ositusta voidaan sovitella, jos ositus muutoin johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen taikka siihen, että toinen puoliso saisi perusteetonta taloudellista etua. Avio-oikeus rekisteröidyssä parisuhteessa vastaa siis pääsääntöisesti avioliitossa vallitsevaa avio-oikeutta. Lisää avio-oikeudesta rekisteröidyssä parisuhteessa voit kysyä asiantuntevilta lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehtosopimus voidaan laatia ennen parisuhteen rekisteröimistä tai sen jälkeen.

-Osituksen sovittelua voi vaatia kumpi osapuoli tahansa osituksen aikana tai sen jälkeen.

Varoitukset

-Jos avio-oikeus halutaan rajata pois myös omaisuuden tuoton osalta, on siitä tehtävä nimenomainen määräys esimerkiksi avioehtosopimukseen. Ei siis riitä, että pelkästään kyseinen omaisuus määrätään avio-oikeudesta vapaaksi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]