Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja puolison kuolema

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolison kuoleman jälkeen ennen perinnönjakoa toimitetaan puolisoiden omaisuuden ositus tai erottelu. Tässä artikkelissa käsitellään tilannetta, jossa vain toinen puoliso on kuollut. Avioehtosopimus pysyy voimassa myös toisen puolison jälkeen toimitettavassa puolisoiden välisessä omaisuuden jaossa. Avioehtosopimus vaikuttaa omaisuuden jakoon lesken ja kuolleen puolison perillisten kesken.

Avioehdon nojalla toimitetaan puolisoiden omaisuuden erottelu. Tällöin omaisuuden omistava puoliso pitää oman omaisuutensa. Erottelu voi koskea kaikkea omaisuutta tai vain osaa siitä riippuen avioehtosopimuksesta. Avioehtosopimuksessa erikseen mainittu lesken omaisuus jää leskelle ja kuolleen puolison omaisuus menee kuolinpesään. Jos avioehtosopimusta ei ole, toimitetaan omaisuuden ositus. Puolisoiden yhteenlaskettu omaisuus jaetaan tällöin suoraan lain mukaan puoliksi. Tällöin leski saa puolet ja kuolleen puolison kuolinpesä puolet.

Toisen puolison kuollessa hänen kuolinpesänsä saa tälle puolisolle kuuluvan omaisuuden siten, kuin avioehtosopimuksessa on omistussuhteista määrätty. Kuolinpesästä omaisuus jaetaan perillisille ja muille omaisuuteen oikeutetuille, kuten testamentinsaajille. On tietenkin mahdollista, että leski perii puolisonsa ja saa kaiken omaisuuden. Tässä tilanteessa avioehto ei ole kuitenkaan merkityksetön, joskin sen suurimmat vaikutukset ajoittuvat lesken kuoleman jälkeiseen omaisuuden jakoon.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Jos leski on perinyt avioehdon alaista omaisuutta, lesken kuollessa lesken omaisuus jaetaan ensiksi kuolleen puolison toissijaisten perillisten ja lesken perillisten kesken. Poikkeuksena on tilanne, jossa leski on saanut omaisuuden täysin omistusoikeuksin testamentin nojalla. Tällöin syrjäytyy toissijaisten perillisten oikeus omaisuuteen.

Avioehtosopimuksesta huolimatta leskellä on oikeus hallita vähintään puolisoiden yhteistä kotia ja tavanomaista asuntoirtaimistoa. Vaikka puolisoiden yhteinen asunto tai tavanomainen irtaimisto olisi täysin kuolleen puolison omaisuutta ja siten kuolinpesään kuuluvaa, leskeä ei voi pääsääntöisesti häätää asunnostaan. Lesken oikeutta asua entiseen tapaansa siis suojataan. Kuolleen puolison perilliset saavat omaisuuden hallintaansa vasta lesken oikeuden lakattua, usein vasta lesken kuoltua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa