Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeudella on vaikutusta vasta liiton päättymisvaiheessa suoritettavassa osituksessa, jossa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus käytännössä puolitetaan siten, että varakkaampi puoliso luovuttaa toiselle puolisolle omaisuutta tasinkona. Jos puolisoilla on avio-oikeudesta vapaata omaisuutta, ei tätä omaisuutta oteta kuitenkaan osituksessa huomioon, ja jos avio-oikeutta ei ole kummallakaan mihinkään toisen omaisuuteen, toimitetaan osituksen sijaan vain omaisuuden erottelu. Avio-oikeutta onkin mahdollista rajoittaa avioehdolla, joka on puolisoiden välinen sopimus avio-oikeuden ulottuvuudesta keskinäisessä suhteessaan. Avioehtosopimus vaikuttaa siis siihen, miten omaisuus jaetaan puolisoiden kesken avioeron vireilletulon tai toisen puolison kuoleman jälkeen. Osituksesta tai omaisuuden erottelusta ei aiheudu osapuolille suoranaisia veroseuraamuksia, mutta esimerkiksi perintöverotukseen avioehto vaikuttaa välillisesti.

Mikäli puolisoilla on avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehto, menee vainajan omaisuus kokonaisuudessaan perinnön- tai testamentinsaajille, sillä puolisot eivät ole oikeutettuja tasinkoon. Jos vainaja oli enemmän omistanut puoliso, muodostuu hänen jaettava jäämistönsä suuremmaksi kuin tilanteessa, jossa puolisoilla on avio-oikeus. Samalla suurenee myös perinnöstä määrättävä perintövero. Myös puoliso voi olla perillisen tai testamentinsaajan asemassa, jolloin hän joutuu maksamaan enemmän veroa kuin silloin, jos osa omaisuudesta olisi tullut hänelle tasinkona. Jos taas kuolleella puolisolla oli omaisuutta vähemmän kuin eloonjääneellä puolisolla, voi perintö vastaavasti muodostua pienemmäksi, kuin jos ositus toimitettaisiin. Tällöin on kuitenkin syytä huomioida se, että leskellä on myös oikeus kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa kuolleen puolison perillisille, vaikka avio-oikeutta ei olisikaan rajoitettu. Näin ollen osituksen ja omaisuuden erottelun reaalinen lopputulos voi olla sama, jolloin myös perintö ja siitä määrättävä vero ovat samansuuruiset.

Avioehdolla on siis vaikutusta perintöverotukseen, sillä se voi vaikuttaa ensiksi kuolleen puolison jäämistön suuruuteen. Avioehtosopimus vaikuttaa perintöön myös silloin, jos avio-oikeuden rajoitus koskee vain osaa omaisuudesta, sillä silloin kyseisen omaisuuden arvo ei tule toisen puolison hyväksi osituksessa. Perintöverotuksen lisäksi avioehto voi vaikuttaa myös puolisoiden keskinäisten luovutusten verotukseen. Avioero-osituksessa puolisot voivat nimittäin keskinäisellä sopimuksella jakaa omaisuuden hyvin vapaasti ja muun muassa siirtää omaisuutta toiselta toiselle pääsääntöisesti ilman veroseuraamuksia. Omaisuuden erottelussa tehty luovutus katsotaan sen sijaan helpommin esimerkiksi varainsiirtoverotuksen tai lahjaverotuksen piiriin kuuluvaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]