- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avioliiton solmimisen myötä puolisoille syntyy avioliittolain mukainen avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus kuitenkin konkretisoituu vasta avioliiton päätyttyä avioeroon, avioliiton kumoamiseen tai toisen puolison kuolemaan. Avio-oikeus ei siis muuta omistussuhteita avioliiton kestäessä.
Avioehtosopimuksella voidaan rajoittaa tai poistaa avio-oikeus. Avioehtosopimus on puolisoiden välinen sopimus, joka voidaan tehdä ennen avioliiton solmimista tai sen aikana. Kyseisellä sopimuksella puolisot voivat esimerkiksi sopia, ettei kummallakaan tai vain toisella heistä ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen. Avioehtosopimuksella sovitaan siis lähtökohtaisesti vain puolisoiden omaisuuteen liittyvistä kysymyksistä.
Jos puolisoilla on yhteinen lapsi, voivat he keskinäisin sopimuksin sopia lapsen huollosta sekä kasvatuksesta. Itse avioehtosopimuksen luonteeseen ei kuulu se, että siinä sovittaisiin lasten huollosta.
Vanhemmat voivat myös tehdä erillisen, virallisen sopimuksen lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Lapsen vanhemmat voivat esimerkiksi sopia, että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti tai vain yksin toiselle vanhemmalle. Lisäksi sopimuksessa voidaan sopia lapsen asumisjärjestelyistä. Tällainen sopimus lapsen huollosta on kuitenkin tehtävä kirjallisesti ja se tulee esittää vahvistettavaksi sen kunnan sosiaalilautakunnalle, jossa lapsella on asuinpaikka ollakseen pätevä.
Avioehtosopimusta koskevat puolestaan omat muotomääräyksensä. Sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta ja avioehtosopimus ovat siis kaksi erilaista sopimusta, joilla on omat tarkoituksensa. Niitä koskevat myös erilaiset muotomääräykset
Lisätietoja asiaan liittyen saat soittamalla lakipuhelimeemme.
- Sopimus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta ja avioehtosopimus ovat kaksi erilaista sopimusta, joilla on omat tarkoituksensa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.