Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus sovittelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus on sitova puolisoiden välinen sopimus, jolla voidaan poiketa lain pääsäännöstä omaisuuden jakautumisen suhteen osituksessa. Avioehtosopimusta on mahdollista sovitella, mikäli sopimuksen noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen toisen puolison kannalta. Sovittelu tapahtuu osituksen yhteydessä. Ositus suoritetaan, kun parisuhde päättyy. Ositus seuraa siis avioeroa tai toisen puolison kuolemaa. Kohtuullistaminen edellyttää, että toinen puolisoista saisi perusteetonta taloudellista etua.

Sovittelun tarvetta pohdittaessa huomioon otetaan mm. liiton kesto, puolisoiden toiminta omaisuuden kerryttämiseksi tai yhteisen talouden hyväksi sekä muut näihin verrattavat seikat. Avioehtosopimuksen sovittelu vaatii melko poikkeuksellisien olosuhteiden olemassaoloa. Avioehtosopimus on sopimusvapauden piiriin kuuluva kahden yhdenvertaisen henkilön tekemä sopimus, josta molemmat osapuolet ovat tietoisia koko sopimuksen kestoajan. Kevyin perustein avioehtosopimuksen kohtuullistamiseen ei siis ryhdytä. Käytännössä sovittelua voidaan harkita silloin, kun puolisoita koskevat olosuhteet ovat muuttuneet huomattavasti sopimuksen tekemisen jälkeen tavalla, jota ei ole voinut ennalta arvata ja sopimuksen soveltaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen toisen sopimusosapuolen osalta.

Avioehtosopimusten sisältö kannattaakin harkita tarkasti jo tekovaiheessa. Jos olosuhteesi ovat huomattavasti muuttuneet liiton kestoaikana ja koet, että sopimuksen noudattaminen osituksessa johtaa kohtuuttomuuteen, voit tiedustella lisätietoa sovitteluun liittyen lakipuhelimesta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]