» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Aviopuolisoilla on suoraan avioliittolain nojalla avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus tarkoittaa, että avioliiton purkauduttua puolison kuolemaan tai avioeron vireille tuloon puolisoiden omaisuus lähtökohtaisesti jaetaan omaisuuden osituksessa tasan puolisoiden kesken. Jos puolisot ovat kuitenkin solmineet avio-oikeuden poistavan avioehtosopimuksen eli avioehdon, toimitetaan avioliiton päättyessä omaisuuden erottelu. Puolisot voivat laatia avioehdon itse ja sitä varten on saatavilla lomakemalleja.
Avioehdolla voidaan poistaa avio-oikeus kokonaan tai osittain tietyn omaisuuden osalta. Se voi olla myös joko yksi- tai molemminpuolinen. Toisaalta avioehdolla voidaan myös palauttaa avio-oikeus kummankin tai toisen omaisuuteen kokonaan tai osittain. Avioehto on mahdollista laatia myös vain avioeron varalle, eli avio-oikeutta ei olisi siinä tapauksessa, että liitto päättyy avioeroon.
Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti lain mukaisia muotovaatimuksia noudattaen. Avioehto on päivättävä, molempien puolisoiden allekirjoitettava ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistettava. Voimaan tullakseen avioehto on rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastoon avioliiton aikana. Rekisteröinnin voi tehdä kumpi puolisoista tahansa toista kuulematta.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Avioehto voi tilanteesta riippuen osoittautua monimutkaiseksi sopimukseksi laatia. Sen tekemisessä onkin usein suositeltavaa käyttää lakimiehen apua, jotta myöhemmiltä ongelmilta vältytään ja sopimuksella saadaan aikaan toivotut oikeusvaikutukset. Lakimies pystyy myös varmistamaan, että avioehto täyttää lain mukaiset muotovaatimukset.
Neuvoja avioehtoon ja sen laatimiseen liittyen voit kysyä soittamalla lakipuhelimeemme!
Vinkit
-Avioehtoa voidaan muuttaa laatimalla uusi avioehto.
-Avioehto voidaan laatia jo heti kihlauksen jälkeen.
Varoitukset
-Avioehtoa ei voida laatia ja rekisteröidä enää avioliiton purkauduttua.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa