Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja kuolema

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton myötä. Avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman vuoksi voivat leski tai perilliset vaatia omaisuuden jakoa eli ositusta toimitettavaksi. Mikäli puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen eli avioehdon avioliiton aikana, puretaan puolisoiden aviovarallisuussuhteet avioehdon mukaisesti. Avioehdolla puolisot voivat määrätä avio-oikeuden laajuudesta liitossaan. Avioehdossa voidaan sopia avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain joko yksi- tai molemminpuolisesti.

Jos puolisot ovat avioehdolla määränneet, että kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan toisen puolison kuoltua omaisuuden erottelu. Omaisuuden erottelussa leski saa hänelle kuuluvan omaisuutensa ja kuolleen puolison perilliset vainajalle kuuluneen omaisuuden. Mikäli avioehdolla on rajattu vain tietty omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle, jaetaan osituksessa puolisoiden kesken tasan kaikki muu omaisuus paitsi se, joka on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle.

Puolisoiden omaisuus jaetaan ensisijaisesti avioehdon mukaisesti. Avioehto ei kuitenkaan ole täysin ehdoton ja mahdollisuus sovitteluun on olemassa. Avioehtosopimuksesta voidaan poiketa tai se on mahdollista jättää huomioimatta, mikäli avioehtosopimuksen noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Sovittelulla voidaan esimerkiksi määrätä avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle määrättyä omaisuutta avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi. Tämä ei kuitenkaan koske omaisuutta, jonka osalta saajan aviopuolison avio-oikeus on suljettu pois lahjakirjassa tai testamentissa annetulla määräyksellä.

Avioehto ei rajoita lesken oikeutta käyttää aviopuolisoiden kotia ja asuntoirtaimistoa toisen puolison kuoleman jälkeen. Tätä kutsutaan lesken vähimmäissuojaksi. Leski voi avioehdosta huolimatta olla myös perillisen asemassa, jonka perusteella hänelle muodostuu oikeus kuolleen puolison jäämistöön. Jos nimittäin ensiksi kuolleelta puolisolta ei jää rintaperillisiä, menee jäämistö leskelle riippumatta siitä, onko kyseinen omaisuus avio-oikeuden alaista vai ei.

Avioehto on puolisoiden ainoa keino vaikuttaa avio-oikeuden laajuuteen ja siten omaisuuden jakoon avioliiton purkauduttua. Jotta avioehto olisi pätevä, on sen täytettävä tiukat laissa säädetyt muotovaatimukset. Se on myös laadittava ja rekisteröitävä avioliiton aikana. Lisää avioehdosta ja sen laatimisesta voit kysyä asiantuntevilta lakimiehiltämme!

Varoitukset

-Avioehdon tulee olla rekisteröity Digi- ja väestötietovirastoon avioliiton aikana, jotta sillä on minkäänlaisia vaikutuksia avioliiton purkautuessa.

-Avioehtoa ei voida laatia eikä rekisteröidä enää avioliiton purkauduttua.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]