Minilex - Lakipuhelin

Avioehto puolison perintöoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Toisen puolison kuoltua puolisoiden välillä voidaan toimittaa jäämistöositus tai -erottelu joko lesken tai ensiksi kuolleen puolison perillisen vaatimuksesta. Laki ei velvoita tämän toimittamiseen, mutta se on usein lesken kannalta tarkoituksenmukaista. Näin voidaan selvittää se, mikä omaisuus kuuluu kummallekin puolisolle. Leskellä on oikeus perintöön kuolleen puolison jälkeen lain määrittelemissä tilanteissa. Tämä oikeus ei väisty sen johdosta, että puolisot ovat laatineet avioehtosopimuksen.

Jos perittävältä ei ole jäänyt rintaperillisiä, eli biologisia tai adoptoituja lapsia, leski on tällöin perillisasemassa. Lesken oikeus perintöön syrjäyttää muiden perillisten, kuin rintaperillisten oikeudet. Tähän ei ole vaikutusta sillä, onko puolisoiden välillä tehty avioehtosopimusta, eikä sillä, mikä avioehtosopimuksen sisältö on. Vaikka puolisoilla olisi avio-oikeuden täysin poissulkeva avioehtosopimus, leskellä on siitä huolimatta oikeus perintöön. Lesken perintöoikeuteen ei myöskään vaikuta se, millaista omaisuutta perittävältä on jäänyt. Jos leski on perillisasemassa, eikä perittävä ole määrännyt omaisuudestaan testamentilla, leskellä on oikeus pitää jäämistö jakamattomana hallinnassaan.

Mikäli perittävällä on rintaperillisiä, leskellä on oikeus pitää jäämistö jakamattomana hallinnassaan, elleivät rintaperilliset tai testamentin saaja vaadi perinnönjakoa toimitettavaksi. Heillä on tämä oikeus lesken mahdollisesta vastustamisesta huolimatta. Mikäli jakoa vaaditaan, lesken hallintaoikeus käsittää tavallisimmin oikeuden pitää puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto sekä tavanomainen asuntoirtaimisto jakamattomana hallinnassaan. Lesken oikeutta asuntoon suojataan huolimatta siitä, millä tavalla puolisot ovat määränneet omaisuudestaan avioehtosopimuksella.

Avioehdolla voidaan vaikuttaa perinnönjakoon vain siinä laajuudessa, että sillä määritellään mitä omaisuutta kummankin puolison osalle tulee. Avioehdolla ei siten voida sulkea lesken perintöoikeutta pois, vaikka avioehtosopimuksessa oltaisiin määrätty, ettei puolisoilla ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Perinnönjaossa noudatetaan siten lain säännöksistä ja testamentista johtuvia määräyksiä. Perintöasioiden ja aviovarallisuussuhteiden suunnittelemiseksi voi kysyä lisää neuvoja lakimiehiltämme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- . Leskellä on oikeus perintöön kuolleen puolison jälkeen, vaikka avio-oikeus olisi suljettu kokonaan pois

Varoitukset

- Leskellä on oikeus pitää jäämistö jakamattomana hallinnassaan, elleivät rintaperilliset tai testamentin saaja vaadi perinnönjakoa toimitettavaksi

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]