Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus puolison perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliittolain perusteella. Avio-oikeus konkretisoituu vasta avioliiton purkautumisen jälkeisessä omaisuuden osituksessa. Avioliitto purkautuu joko avioeron vireille tulon tai toisen puolison kuoleman johdosta. Kun avioliitto purkautuu toisen puolison kuoleman johdosta, joudutaan perinnön ja lesken avio-oikeuden selvittämiseksi toimittamaan omaisuuden ositus. Ositusta voi vaatia sekä leski että kuolleen puolison perilliset. Mikäli puolisoilla ei ole keskenään avio-oikeuden alaan kuuluvaa omaisuutta, toimitetaan ennen kuolinpesän selvittämistä omaisuuden erottelu.

Pääsääntö omaisuuden osituksessa on, että kaikki puolisoiden omistama omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan. Eloonjäänyt puoliso saa näin ollen avio-oikeuden nojalla puolet hänen ja kuolleen puolison avio-oikeudenalaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä. Lesken avio-oikeus siis suoritetaan ensin ja vasta sen jälkeen pohditaan perinnönjakoon liittyviä kysymyksiä.

Puolisoiden omaisuudet ovat vain harvoin yhtä suuret, ja tästä syystä omaisuudet joudutaan avioliiton päättyessä tasaamaan. Jos kuollut puoliso oli varakkaampi, on tämän omaisuudesta suoritettava leskelle tasinkoa. Vastaavaa velvoitetta ei ole kuitenkaan leskellä, jos hän olisi puolisoista varakkaampi. Tätä kutsutaan lesken tasinkoetuoikeudeksi.

Leskellä ei luonnollisesti ole avio-oikeutta kuolleen puolison omaisuuteen, jos puolisot ovat ennen avioliittoa tai avioliiton aikana tehneet totaalisen avioehtosopimuksen. Totaalinen avioehtosopimus sulkee avio-oikeuden kokonaan pois puolisoiden väliltä ja täten avio-oikeuden ulkopuolelle jää kaikki heidän omistamansa ja heille vielä tuleva omaisuus. Avioehtosopimus voi koskea myös tiettyä omaisuutta, joka tällöin jää osituksen ulkopuolelle. Leskellä ei myöskään ole avio-oikeutta sellaiseen kuolleen puolison omaisuuteen, jonka kuollut puoliso oli ennen avioliittoa tai sen aikana saanut avioehdon poissulkevin määräyksin lahjana, perintönä tai testamentin nojalla.

Leski voi olla avio-oikeudesta riippumatta perillisen asemassa, jonka perusteella hänellä on myös oikeus kuolleen puolison perintöön. Jos ensiksi kuolleelta puolisolta ei jää rintaperillisiä, menee perintö leskelle riippumatta siitä, onko kyseinen omaisuus avio-oikeuden alaista vai ei.

Avio-oikeuteen ja perintöön liittyvät kysymykset ovat moninaisia ja erityistilanteita tulee usein eteen. Lisää avio-oikeuteen ja perintöön liittyvistä asioista voit kysyä asiantuntevilta lakimiehiltämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]