Minilex - Lakipuhelin

Avioehdon sanamuoto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehdon sanamuoto määrittää sen, mitä omaisuutta avioehto koskee eli mitä omaisuutta luetaan avio-oikeuden alaiseksi ja mitä ei. Se myös määrittää sen, onko avioehto yksipuolinen vai onko avio-oikeus poistettu molemmilta puolisoilta. Avio-oikeuden alaista omaisuutta on lähtökohtaisesti kaikki puolisoille kuuluva omaisuus. Avioehdolla rajoitetaan tätä avio-oikeutta, eli puolisot voivat määrätä, mihin omaisuuteen puolisoilla on avio-oikeus ja mihin ei.

Avio-oikeuden poissulkeva avioehto sanamuotonsa mukaan poistaa avio-oikeuden kummankin puolison omaisuuteen molemminpuolisesti. Osittaisen avioehdon sanamuoto poistaa avio-oikeuden tietystä omaisuudesta. Tällainen sanamuoto tarkoittaa siis sitä, että avio-oikeus säilyy muuhun kuin tällaisessa avioehdossa määrättyyn omaisuuteen. Yksipuolinen avioehto poissulkee toisen puolison avio-oikeuden toisen puolison omistamaan omaisuuteen, esimerkiksi toisen omistamaan kesämökkikiinteistöön. Toisella puolisolla säilyy kuitenkin avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen kokonaisuudessaan. Avioehtosopimuksella voidaan toisaalta myös palauttaa puolisoiden avio-oikeus omaisuuteen, johon ei esimerkiksi aiemmin laaditun avioehdon mukaan kummallakaan ole avio-oikeutta.

Avioehdon sanamuodolla on merkitystä myös silloin, kun määrätään omaisuuden tuoton avio-oikeuden alaisuudesta. Jos puolisot solmivat keskenään totaalisen avioehdon, joka siis koskee heidän kaikkea omistamaansa ja tulevaa omaisuutta, kattaa tämä automaattisesti yleensä myös omaisuuden tuoton. Jos avioehto koskee kuitenkin vain tiettyä omaisuutta, on tällöin kyseisen omaisuuden tuoton avio-oikeusluonteesta määrättävä erikseen, jos se halutaan myös rajata avio-oikeuden ulkopuolelle. Toisin sanoen ei siis riitä, että vain kyseinen omaisuus määrätään avio-oikeudesta vapaaksi, vaan määräyksessä on myös mainittava, että avio-oikeus suljetaan pois myös omaisuuden tuoton osalta.

Jotta avioehtoa ja sen sanamuotoa pidetään pätevänä, on sen laatimisessa noudatettava avioliittolain määräyksiä. Muotovaatimuksina on avioehtosopimuksen kirjallinen muoto, päivämäärän merkitseminen, puolisoiden allekirjoitukset ja kahden esteettömän henkilön asiakirjan oikeaksi todistaminen. Avioehtosopimus voi osoittautua varsin monimutkaiseksi laatia ja usein sen tekemisessä on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta se saadaan onnistuneesti laadittua molempien osapuolten tarkoittamalla tavalla. Avioehdon laatimiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä lakimiehiimme. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioehtosopimuksen voi oikeuskäytännön mukaan liittää pätevästi ehdon, jonka mukaan puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen vain siinä tapauksessa, että avioliitto päättyy avioeroon.

Varoitukset

-Omaisuuden tuotto kuuluu lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaisuuteen omaisuuden avio-oikeusluonteesta riippumatta, ellei siitä nimenomaisesti toisin avioehtosopimuksessa määrätä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]